energia

¿Què fa de Naturgy una empresa estratègica?

A més de gasoductes, la companyia participa en el capital de dues centrals nuclears, entre altres actius

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Naturgy és una empresa estratègica. Ho és perquè compta amb actius que són essencials per al bon funcionament de l’energia a Espanya, una cosa fonamental per a la bona marxa d’un país. Per això des del Govern estan analitzant amb detall les condicions que imposaran al fons australià IFM per autoritzar l’oferta de compra (opa) sobre el 22,69% del capital que ha llançat. Després d’esclatar la pandèmia, l’Executiu va posar en marxa una normativa que obliga a sol·licitar permís a qualsevol comprador d’un tercer país que vulgui aconseguir amb més del 10% del capital d’empreses cotitzades considerades estratègiques o quan l’operació permeti prendre el control de la companyia.

Criteria, el hòlding de participacions de la Fundació Bancària La Caixa, principal accionista de la companyia energètica que presideix Francisco Reynés, ja ha mostrat les seves cartes a l’anunciar que, lluny de vendre, es reforçarà en el capital de Naturgy com a «accionista espanyol de referència» i augmentarà el seu paquet accionarial del 24,8% actual a un màxim del 29,9% per no superar el llistó del 30%, que l’obligaria a fer una opa. Aquesta decisió limita les possibilitats de comprar títols a IFM, ja que els altres dos grans accionistes de referència, el fons CVC, juntament amb la família March a través de Corporación Financiera Alba; i Global Infraestructure Partners (GIP), amb al voltant del 20% cada un, ja van anunciar que no vendran. El fons australià dirigeix la seva oferta al 22,69% del capital per 5.060 milions d’euros, tot i que la supedita a obtenir-ne almenys el 17%.

Però ¿què és el que té Naturgy que la fa estratègica?

Gasoductes

La companyia compta amb un acord històric amb Algèria, pel qual se subministra el 60% del gas que rep Espanya. Aquesta relació comercial data del 1970, quan era Catalana de Gas, controlada per La Caixa, i que després es va convertir en Gas Natural per la fusió amb Gas Madrid (Repsol) el 1991. L’aliança estratègica amb Algèria, un dels principals proveïdors de gas al món, és clau per al subministrament d’aquest combustible de manera competitiva i segura al mercat espanyol.

L’escassetat d’interconnexions amb la resta d’Europa (el gasoducte que hauria de connectar amb França per Figueres porta anys de retard) deixa Espanya en bona part en mans del combustible que procedeix d’Algèria, el seu principal proveïdor, a través dels gasoductes del Magrib (EMPL), que travessa el Marroc; i Medgaz, que entra per sota del Mediterrani per Almeria. La companyia presidida per Francisco Reynés controla el 76,68% de la societat que va construir la infraestructura que porta el gas del Magrib (Metragaz), i el 77,2% de la que l’explota, European-Magreb Pipeline (EMPL). A Medgaz, hi participa amb el 49% en una societat juntament amb la companyia pública algeriana Sonatrach, que té l’altre 51% i que, al seu torn, és accionista de la companyia espanyola amb el 3,85% del capital.

Generació elèctrica  

Naturgy, que ha portat a terme una important aposta per les energies renovables, disposa de tota mena de centrals per a la generació d’electricitat, amb l’excepció del carbó. Va ser una de les primeres companyies a sol·licitar el tancament de les centrals amb aquest combustible. A més de set cicles combinats (centrals que produeixen electricitat amb gas) amb una potència de 7 gigawatts (GW), que realitzen la tasca de coixí del sistema quan les renovables no aporten prou energia; compta amb el 34,5% de la de la central de Trillo (Guadalajara), on, a més, estan en l’accionariat Iberdrola (48%), EDP HC Energia, (15,5%) i Nuclenor, SA (2%), i l’11,3% de la d’Almaraz (Càceres), on comparteix accionariat amb Iberdrola (52,7%) i Endesa (36,0%).

Xarxes de gas 

Notícies relacionades

La companyia distribueix gas natural a un total de 1.100 municipis en nou comunitats autònomes espanyoles, amb una quota de mercat del 69%. 

Xarxes elèctriques

Naturgy és el tercer operador al mercat elèctric espanyol, on distribueix electricitat a 3,8 milions de clients i compta amb 151.495 quilòmetres de xarxa.