Balanç trimestral

Grifols retalla el 30% els beneficis per la falta de subministrament de plasma

Les dificultats per trobar matèria primera per als seus desenvolupaments frena l’activitat de la firma

La companyia puja en borsa després de presentar resultats de 129,9 milions de gener al març

El president de Grifols, Víctor Grifols.

El president de Grifols, Víctor Grifols. / EFE

4
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La multinacional catalana d’hemoderivats Grifols va guanyar 129,9 milions de gener al març, un 30,3% menys que en el mateix període de 2020, a causa dels problemes de proveïment de plasma que li està causant la pandèmia, que han provocat que els seus ingressos caiguessin un 8,4% interanual. Grifols, que aquest dimarts ha donat a conèixer els seus resultats del primer trimestre de l’any, ha precisat que la seva divisió principal, denominada Bioscience, la que aglutina el negoci de les proteïnes plasmàtiques, va obtenir uns ingressos de 901,27 milions, un 13,3% inferiors als del mateix trimestre del 2020, a causa d’aquests problemes d’accés al plasma. Després de la presentació de resultats, la companyia pujava en borsa de manera clara.

Grifols ha reiterat en els últims mesos la importància del subministrament de plasma (bancs de sang) per desenvolupar la seva activitat. De fet proposa que s’estableixin mecanismes legals que li permetin la compra de sang per poder desenvolupar la seva activitat. El menor nombre de donacions fetes a causa de la pandèmia han provocat que es ressentin la producció de medicaments plasmàtics i també les vendes, si bé la multinacional en els últims mesos ha portat a terme adquisicions de centres de plasma a escala internacional per detenir aquests problemes.

La companyia catalana assegura que, excloent l’efecte dels tipus de canvi, els seus ingressos haurien caigut amb prou feines un 0,9%, perquè els nous productes, com el seu test molecular per detectar el nou coronavirus, han compensat la caiguda d’ingressos de la seva divisió principal. Grifols ressalta els seus «continus esforços per incrementar les donacions de plasma, la gestió dels inventaris i l’ampliació de la capacitat d’obtenció de plasma», i en aquest sentit en el primer trimestre va fer adquisicions de centres per augmentar la seva capacitat de proveïment de plasma en 1,4 milions de litres addicionals a l’any de forma immediata.

Grifols disposa d’una xarxa de 351 centres de plasma, 296 d’aquests als EUA i 55 a Europa, repartits entre Alemanya, Àustria i Hongria. «Als EUA es constata una tendència de progressiva recuperació de les donacions de plasma. Destaca l’evolució experimentada el gener, el febrer i l’abril a mesura que han anat avançant els plans de vacunació i es relaxen les restriccions», afirma la multinacional, que també ressalta la «tendència positiva» de les donacions a Alemanya, amb volums ja per sobre dels registrats el 2019 i el 2020.

La divisió Bioscience, que l’any passat va aportar el 80,4% dels ingressos de Grifols, va tenir una aportació una mica més reduïda aquest primer trimestre, del 76%, a causa d’aquests problemes d’accés al plasma, que van fer que els ingressos fossin un 13,3% inferiors, un 5,6% sense explicar l’efecte del tipus de canvi. Els ingressos de la Divisió Bioscience «recullen els efectes de la menor quantitat de plasma obtinguda durant el segon i tercer trimestre del 2020, si bé l’augment del preu (a un dígit mitjà) d’algunes de les principals proteïnes plasmàtiques i l’aportació de nous productes» han contribuït a esmorteir el menor volum de vendes, precisa la multinacional. En canvi, la divisió Diagnostic, dedicada a la fabricació i desenvolupament d’aparells, instrumentació i reactius per a la medicina transfusional, com les proves de tipus sanguini o les de compatibilitat entre donant i pacient prèvies a una transfusió, va aportar 203,27 milions, un 21,1% més, per l’augment de vendes del test desenvolupat per Grifols de detecció del coronavirus.

Notícies relacionades

Respecte a la divisió Hospital, va generar 31,2 milions, un 1,7% més, i la denominada Bio Supplies, que integra principalment les vendes de productes biològics per a ús no terapèutic, va aportar 56,3 milions, un 12,2% menys, per les menors vendes de plasma a tercers. El gegant català dels hemoderivats va retallar el marge brut fins al març un 9,8% i les seves despeses operatives van augmentar un 3,3%, mentre que l’ebitda o benefici brut d’explotació va caure un 15,5%, fins als 296,8 milions. Quant a les inversions productives, van arribar als 51,6 milions, un 14% menys, i les relacionades amb R+D van suposar 70,7 milions, un 15,1% menys, i la multinacional està centrada a integrar i desenvolupar els projectes d’empreses que ha adquirit, com Alkahest i GigaGen.

Alkahest, per exemple, analitza l’ús del plasma per frenar els efectes de la malaltia de Parkinson i el deteriorament cognitiu que hi està associat. Mentrestant, el deute financer net de Grifols ja suma 6.200 milions d’euros, amb una ràtio d’endeutament financera sobre ebitda de 5,1 vegades després de les adquisicions fetes recentment, però Grifols remarca que la gestió de l’endeutament és una prioritat, recorda que disposa de 1.000 milions d’euros de liquiditat i que no té venciments significatius de deute fins al 2025.

Temes:

Grifols