Entregat divendres

Brussel·les anima el Govern a publicar el calendari de les reformes

Brussel·les anima el Govern a publicar el calendari de les reformes
2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Aquest dilluns la Comissió Europea ha animat el Govern espanyol a publicar el calendari de reformes que forma part del pla de reformes i inversions que va remetre divendres a Brussel·les per poder accedir als fons de recuperació post-Covid.

«Correspon als estats membre decidir què és el que publiquen i el que no, però per descomptat encoratgem als estats membre a publicar [tots els documents]», ha afirmat la portaveu econòmica de l’Executiu comunitari, Marta Wieczorek, al ser preguntada per les fites del pla espanyol que no apareixen en la sèrie de documents publicats divendres.

«La publicació dels plans depèn de la decisió dels governs. Els encoratgem fortament a comprometre’s amb aquest exercici de transparència i publicar-los», ha dit Dana Spinant, portaveu de la cap de l’Executiu comunitari, Ursula von der Leyen.

Amb tot, Spinant ha advertit que no correspon a Brussel·les comparar i comentar les diferències que hi pogués haver entre la informació formalment remesa per cada estat membre a la Comissió Europea per al seu examen i els documents que cada capital tria fer públics.

Divendres passat Espanya va remetre el pla de recuperació que detalla les 102 reformes i 110 inversions amb què el Govern pretén accedir a 25.000 milions d’euros en ajudes europees abans que finalitzi 2021 i a un total de 140.000 milions durant els pròxims sis anys, sempre que sigui aprovat per la institució comunitària i la resta de socis.

Pacte amb Brussel·les

L’arribada del text a la capital europea va suposar el tret de sortida perquè l’Executiu comunitari n’iniciï l’examen. Les autoritats europees disposen d’un termini de dos mesos per fer l’anàlisi i si donen llum verda el pla passarà en mans dels estats membres, que tindran l’última paraula.

Una vegada aprovat, Espanya rebrà un avançament de 9.000 milions d’euros, que seria el primer tram i arribaria com aviat al juliol, sempre que tots els Estats membres hagin ratificat en els seus parlaments nacionals la normativa que permet a Brussel·les emetre el deute amb què finançarà aquest pla d’inversions de 800.000 milions (750.000 milions a preus del 2018).

Després de l’avançament, qualsevol desemborsament d’ajudes està condicionat al compliment d’una sèrie de metes i fites que el Govern haurà pactat amb la Comissió Europea. En aquest sentit, l’Executiu espanyol confia a poder rebre un primer desemborsament de 16.000 milions d’euros perquè considera que ja ha complert gran part dels objectius acordats.

Notícies relacionades

Els pagaments a Espanya a càrrec del fons europeu –batejat com Next Generation EU– al llarg d’aquest any es completarien amb 2.000 milions més procedents de la partida REACT-EU, el desemborsament del qual segueix una altra via i no depèn del pla de recuperació, ja que són ajudes destinades a les comunitats autònomes per reforçar els sistemes sanitaris i educatius.

Així, el Govern confia a rebre 27.000 milions d’euros en ajudes europees procedents del pla anticrisi de la UE el 2021. La resta s’anirien desemborsant en pagaments semestrals fins al 2026 a mesura que es van complint les metes i fites pactades amb les autoritats comunitàries. En total, Espanya espera absorbir 140.000 milions, dels quals uns 70.000 tindran la forma de transferències directes no reemborsables.