Les morts per accident laboral van baixar un 2,3% entre gener i maig

A Espanya van perdre la vida 297 treballadors, set menys que en el mateix període de l’any anterior, segons dades del ministeri

Les morts per accident laboral van baixar un 2,3% entre gener i maig
1
Es llegeix en minuts

La sinistralitat laboral a Espanya continua patint xifres preocupants malgrat una lleugera millora. Entre gener i maig, 297 treballadors van perdre la vida en accidents laboral, set menys que en el mateix període de l’any passat, és a dir, un descens del 2,3%, segons les dades provisionals publicades pel Ministeri de Treball i Economia Social. No obstant, els sindicats adverteixen que aquestes xifres continuen sent inacceptables i apressen a accelerar la reforma de la llei de prevenció de riscos laborals, que ja fa un any i mig que viu reunions sense resultats. L’any passat, segons el balanç definitiu, van morir 830 persones en un accident de treball, 65 més que el 2023.

El balanç oficial reflecteix que la majoria de les morts en jornada laboral es van deure a infarts i vessaments cerebrals (107 casos), seguides de caigudes (41), accidents de trànsit (33) i atrapades, aixafaments o amputacions (28). En total, 245 de les morts es van produir durant les tasques de treball, 12 menys que fa un any (-4,7%), mentre que els accidents mortals in itinere –en els trajectes entre la llar i el lloc de treball– van augmentar un 10,6%, fins a un total de 52 víctimes.

Per sectors, el de serveis continua liderant la sinistralitat mortal amb 112 morts, tot i que amb una baixada del 16,4%. En canvi, la construcció va incrementar un 16,7% els accidents mortals (70 morts), i la indústria un 2,3% (44 morts). El sector agrari, amb 19 morts, va reduir lleugerament la seva xifra (-5%). Els accidents amb baixa laboral també van descendir un 4,3% fins al maig, situant-se en 243.664 sinistres, mentre que els accidents greus van baixar un 2,8% durant la jornada i un 13,3% de camí a la feina. Així mateix, es van notificar 214.921 accidents sense baixa, un 5,2% menys que en el mateix període de l’any 2024.

Notícies relacionades

La UGT reclama canvis urgents

Malgrat aquest lleu descens estadístic, els sindicats mantenen la pressió. UGT insisteix en la necessitat d’accelerar els treballs en la taula de diàleg social per reformar la llei de prevenció de riscos laborals, vigent des de 1995, i adaptar-la a les noves realitats laborals, com els riscos derivats del canvi climàtic, la digitalització, la violència i l’assetjament.

Temes:

UGT