Indra busca una via de consens per evitar un conflicte legal

La tecnològica blinda amb la nova comissió d’independents la seva fusió amb Escribano, tot i que té els vots per tirar-la endavant

Indra busca una via de consens per evitar un conflicte legal
3
Es llegeix en minuts

La tecnològica espanyola Indra mou fitxa per protegir la seva fusió amb Escribano Mechanical & Engineering (EM&E) i esquivar possibles demandes futures amb la creació d’una comissió de consellers independents. La companyia participada per l’Estat a través de la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI) al 28% pretén legitimar d’aquesta manera un acord que fa coïssor entre els seus propis accionistes, ja que es tracta de l’empresa familiar del president Ángel Escribano i de la qual és propietari juntament amb el seu germà Javier, conseller dominical d’Indra. EM&E, al seu torn, és el segon accionista més gran d’Indra amb el 14,3% del capital.

Aquesta comissió, capitanejada per la consellera independent Virginia Arce, va ser la solució que va trobar el conseller delegat d’Indra, José Vicente de los Mozos, per mirr de desbloquejar la reunió del consell d’administració celebrada dijous. Una cita telemàtica "tensa", segons reconeixen fonts presents, de prop de cinc hores i en la qual De los Mozos va aconseguir que hi hagués unanimitat en la creació ad hoc d’aquest òrgan integrat per consellers independents "per supervisar el compliment de les regles aplicables per gestionar correctament els conflictes d’interès".

Indra compta amb l’assessorament del bufet Garrigues en aquesta operació i la idea d’aquesta comissió surt de la prestigiosa firma d’advocats, segons fonts financeres. Per garantir, a més, que no hi ha "conflicte d’interès", ni el president Ángel Escribano ni el seu germà van participar en el consell d’administració de dijous ni ho fan en cap reunió on es tracti la fusió amb EM&E. La companyia reunirà el consell d’administració el 23 de juliol, dia en què s’espera que hi haurà algun progrés sobre l’operació i s’analitzaran els comptes del primer semestre.

La companyia amb seu a Alcobendas (Madrid) podria haver pres la decisió més ràpida de forçar una votació sobre la fusió i el resultat possiblement hauria sigut positiu, ja que la SEPI, que compta amb tres consellers dominicals, està favor de l’operació entre Indra i EM&E, igual que el fons Amber Capital –compta amb el vocal Pablo Jiménez de Parga– i el conseller delegat De los Mozos. Els independents acabats de nomenar Josep Oriol Piña i Eva María Fernández també són partidaris de la fusió. Les reticències més sonades són les de les conselleres independents Coloma Armero i Belén Amatriain i la industrial basca Sapa –7,94% de les accions–, que està en compàs d’espera amb l’objectiu que l’operació es faci amb el mínim soroll mediàtic i judicial, asseguren fonts de l’entorn de la companyia.

Sortida de tres consellers

Notícies relacionades

La possible fusió per absorció ja s’ha cobrat la continuïtat en el consell de tres membres: la independent Ángeles Santamaría, que va dimitir dimecres després de trobar col·locació en l’òrgan de govern de Mapfre al juny; el també independent Francisco Javier García, expresident de Seat, que no va renovar el mandat després de tres anys dins de l’empresa, i Luis Abril, exdirector general de la filial tecnològica Minsait. Indra explica que a l’abril ocupava una plaça de conseller executiu i la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) recomana dos càrrecs, que en aquest cas són el del president i el del conseller delegat. La companyia, tot i això, acaba d’iniciar una investigació interna al directiu perquè té la sospita que va negociar la venda de Minsait i que ho va amagar a la resta de membres del consell.

Més enllà dels consellers, durant l’última junta general, l’accionista minoritari Manuel Revuelta, president d’Axpe Consulting, va anunciar que recorrerà a la justícia en cas que l’operació s’arribi a materialitzar. Revuelta va qüestionar la trajectòria d’EM&E assegurant que el seu historial industrial abans de l’any 2021 és limitat i que molts dels seus contractes han sigut adjudicats sense cap concurrència competitiva.

Temes:

Govern Indra