Pla de Recuperació


El Govern planteja eliminar la reducció per tributació conjunta de l’IRPF

  • Aquesta deducció puja, en el cas d’unitats familiars integrades pels dos cònjuges, a 3.400 euros, i en les monoparentals, a 2.150

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El Govern planeja eliminar de manera «gradual» la reducció per tributació conjunta en l’IRPF al considerar que «genera un desincentiu a la participació laboral del segon perceptor de renda», que solen ser dones.

Aquesta mesura, recollida en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i avançada pel diari ‘El País’, s’adoptarà mitjançant l’establiment d’un règim transitori.

La reducció en la base imposable de l’IRPF per tributació conjunta puja, en el cas d’unitats familiars integrades pels dos cònjuges, a 3.400 euros, i en les monoparentals, a 2.150.

L’Agència Tributària preveu rebre en la campanya de la renda del 2020 gairebé 3,5 milions de declaracions conjuntes, un 7,1% menys, una tendència a la baixa que es manté des de fa anys ja que aquesta reducció s’aplica principalment en cas que un dels cònjuges no treballi.

Pensions

També amb l’objectiu d’avançar en igualtat, el pla assenyala que la futura reforma de pensions «revisarà el procediment d’integració de llacunes de cotització», és a dir, dels períodes en què no s’hagi treballat, «per atendre la realitat d’unes trajectòries laborals cada vegada més fragmentades».

Aquesta fragmentació de les carreres laborals, que acaba afectant al càlcul de la pensió, està molt associada a la temporalitat, afegeix, cosa que afecta especialment joves i dones.

Reforma laboral

Notícies relacionades

Entre les mesures en matèria laboral previstes en el Pla de Recuperació figura una simplificació de les modalitats de contractació, una regulació adequada dels contractes de formació, la promoció dels contractes fixos-discontinus per activitats estacionals o la penalització de l’excessiva utilització de contractes de molt curta durada.

També preveu un Pla 2021-2027 de treball digne per a les persones joves i programes de formació en projectes d’interès públic i social, de primera experiència professional a les administracions públiques o d’investigació.

Temes:

IRPF Govern