Espanya, Alemanya, França i Itàlia apressen per al desplegament dels fons europeus

Els ministres d’Economia dels quatre països apressen els altres estats a presentar els projectes «com abans millor»

1
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, ha participat aquest dimecres en una declaració conjunta amb els ministres d’Economia d’Alemanya, Olaf Scholz; de França, Bruno Le Maire, i Itàlia, Daniel Franco, sobre els plans de recuperació nacionals. Els quatre països preveuen presentar entre aquest dimecres i divendres els respectius plans davant la Comissió Europea i han demanat a la resta dels estats membres de la Unió Europea que facin arribar els seus a Brussel·les «al més aviat possible». També apel·len a la Comissió perquè agiliti tots els tràmits previs a l’entrega dels fons europeus als estats membres, prevista per al segon semestre de l’any.

Espanya va presentar les línies generals del seu Pla de Recuperació el 13 d’abril i preveu fer entrega del document complet, d’una mica més de 2.000 folis, a la Comissió Europea abans de divendres.

Amb aquest acte conjunt, els quatre països més grans de la Unió Europea han volgut enviar un missatge conjunt de recolzament a la iniciativa europea dels fons Next Generation EU per contribuir a mitigar els efectes de la crisi, impulsar la recuperació i avançar en una economia més «sostenible i resilient», segons la vicepresidenta Calviño.

Notícies relacionades

Una vegada presentats els plans, la Comissió Europea tindrà dos mesos de termini per avaluar el pla i, si hi dona el vistiplau, els estats membres tindran quatre setmanes més per analitzar-lo i donar-hi l’aprovat per majoria qualificada.

Una vegada superat aquest tràmit, Espanya firmarà un acord de finançament amb Brussel·les i tindrà dret a rebre un avançament del 13% de l’assignació en subvencions (una mica més de 9.000 milions d’euros, segons l’estimació de la CE) del total de més de 140.000 milions d’euros que rebrà Espanya (77.324 milions en subvencions a fons perdut i 63.122 milions en préstecs)