Sortida a la crisi

La Diputació opta als fons europeus amb 87 projectes valorats en 1.700 milions d’euros

  • La corporació es postula com a «‘lobby’ del món local» per ajudar els ajuntaments de la província de Barcelona a obtenir part de les ajudes comunitàries 

La Diputació opta als fons europeus amb 87 projectes valorats en 1.700 milions d’euros
2
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El juliol del 2020, la Comissió Europea va donar a conèixer els fons europeus de recuperació econòmica per sortir del forat creat per la Covid-19, els Next Generation, una injecció de diners extres amb l’objectiu de superar la sotragada però sobretot de fer-ho amb una transformació de les indústries i economia dels països membres cap al verd i digital. A Espanya arribaran 140.000 milions d’euros i a una part d’aquest import aspiren els 87 projectes, amb un impacte de 1.700 milions d’euros, identificats i estudiats per la Diputació de Barcelona.

Són 87 «projectes ambiciosos, transformadors de les estructures econòmiques i socials i innovadors per rellançar econòmicament el territori després de la pandèmia», segons Núria Marín, presidenta de la institució. D’aquests, 47, amb un valor de 700 milions d’euros, surten de la mateixa Diputació; la resta, amb un impacte de mil milions, dels municipis de la província. L’aposta de la institució és erigir-se en «un ‘lobby’ del món local» per ajudar els ajuntaments en el procés d’optar a les ajudes europees i que arribin a tot el territori, i no es quedin només «als grans municipis i grans empreses». Per a això, la Diputació brandeix el seu coneixement del territori i la seva «experiència amb el treball de concertació i el diàleg amb altres institucions».

Realistes i realitzables

Notícies relacionades

Els projectes locals identificats per la institució i susceptibles d’optar als fons són diversos i sense un fil conductor; dels 47 de la Diputació en destaquen dos que tenen com a protagonistes la connectivitat del territori i l’impuls de les comunitats energètiques locals. Són, a més, «perfectament realistes i realitzables». De fet, un ja està en marxa i l’altre, a punt d’enlairar-se. El primer es va iniciar el 2017, des d’aleshores la Diputació utilitza la seva xarxa de carreteres per estendre la fibra òptica per tot el territori, sobretot per arribar a aquells nuclis que per poca població o distància no són atractius per a les operadores privades. Aconseguir finançament europeu significaria accelerar el procés. I significaria reequilibri demogràfic, sostenibilitat territorial i acabar amb la fractura digital.

El segon projecte que presentarà l’administració supralocal és una aposta inequívoca per la transició energètica. En aquest àmbit es pretén impulsar les comunitats energètiques i la instal·lació de plaques fotovoltaiques en municipis de menys de 5.000 habitants i en 90 polígons industrials. El seu funcionament permetria reduir en 80.000 tones les emissions de CO2 a l’atmosfera. En són dos exemples, però n’hi ha 85 més i la ferma intenció de la Diputació d’acompanyar i emparar els ajuntaments perquè els projectes transformadors i innovadors puguin portar-se a terme amb l’arribada dels fons europeus.