Mercat laboral

Escrivá planteja evitar l’acomiadament de treballadors sèniors recol·locant-los a través dels nous ertos

  • El ministre d’Inclusió obre la porta a ajudes públiques per a les empreses que inverteixin en formació per reciclar empleats, evitar acomiadar-los i que després altres companyies els contractin

  • El 40% dels responsables de recursos humans reconeixen que descarten automàticament els currículums de candidats de més de 55 anys

Escrivá planteja evitar l’acomiadament de treballadors sèniors recol·locant-los a través dels nous ertos
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El ministre d’Inclusió, José Luís Escrivá, planteja que el nou esquema d’ertos, pendent de negociar amb els agents socials, es converteixi en una espècie de pont entre empreses per als treballadors i evitar així que vagin a parar a l’atur. Especialment per als més veterans i en la recta final de les carreres. El responsable de la Seguretat Social obre la porta a ajudes públiques per a aquelles empreses que inverteixin a reciclar part de la plantilla que en altres circumstàncies hauria acomiadat, fins a poder ressituar-la en altres companyies interessades en perfils d’aquest tipus. Així ho ha explicat aquest dijous en la presentació del ‘Llibre blanc del talent sènior’, elaborat per la Fundació Seres i Adecco.

L’anterior crisi financera es va saldar amb una escabetxada laboral entre els treballadors més veterans, que van ser acomiadats a causa que la seva sortida, com a conseqüència de salaris més elevats, suposava un estalvi de costos més gran per a les empreses. Els majors de 55 anys amb prou feines representaven el 8% dels aturats el 2010, mentre que una dècada després aquest percentatge pràcticament s’ha doblat, fins al 15% registrat el 2020, segons dades de l’INE. Gran part, en un atur cronificat i amb baixes expectatives de poder sortir-ne.

Aquesta onada d’acomiadaments entre els més veterans és una cosa que podria repetir-se durant la crisi de la Covid, i des del Govern pretenen evitar-ho reformulant la figura dels ertos. «Hi ha experiència que només s’adquireix transmetent-la dels uns als altres, si no es perd», ha advertit Escrivá. I la idea que estudien des del seu ministeri és facilitar la mobilitat entre empreses dels treballadors que potencialment podrien veure’s afectats per un acomiadament col·lectiu. Evitant així que passin a l’atur, des d’on és difícil tornar a reenganxar-se al mercat laboral.

Segons dades recopilades al llibre blanc presentat aquest dijous per Seres i Adecco, el 40% dels responsables de recursos humans reconeixen que descarten automàticament els currículums dels professionals amb més de 55 anys. Una cosa que incideix directament en les baixes expectatives de reenganxar-se al mercat laboral entre aquest col·lectiu. El 75% dels aturats de més de 55 anys no creuen que puguin tornar a ser contractats.

Compromís amb Brussel·les

Notícies relacionades

El plantejament d’Escrivá, que haurà d’acabar de consensuar amb la seva homòloga de Treball, Yolanda Díaz, i negociar amb patronal i sindicats, és utilitzar els ertos com a pont per evitar caure en aquest buit. La seva idea és concedir ajudes públiques, modulades en funció de la mida de l’empresa, per formar els treballadors en erto. Ja sigui dins d’empreses amb una caiguda puntual d’activitat, que podrien aprofitar per millorar les aptituds de part de la plantilla i guanyar competitivitat a futur. O en companyies que ja veuen que no recuperaran els mateixos volums d’activitat o que han de reorientar els negocis i que hi ha perfils que ja no necessiten i d’altres que els falten. 

Escrivá ha explicat que part dels 140.000 milions dels fons del pla de recuperació NextGeneration anirien destinats a finançar la transició cap aquest nou model d’ertos. Reformar aquesta figura és una de les 17 reformes remeses des del Ministeri de Treball a la Comissió Europea, sota el compromís d’aprovar-les al llarg d’aquesta legislatura.