testimonis
Autònoms al límit per la Covid: «Treballo per pagar impostos»
Jaume Julià és propietari del celler ‘Tot begut, tot per beure’ i durant el 2020 va ingressar el 25% d’un any normal

Jaume Julià regenta el celler ‘Tot begut, tot per beure’, una d’aquestes tavernes amb estètica de tota la vida i ubicada a la plaça de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat. «Si entra algun client t’hauré de deixar, ja ho pots entendre», explica mentre atén EL PERIÓDICO. Com a gran part dels hotelers, el seu negoci no està per dir que no a ningú. ‘Tot begut, tot per beure’ és una bodega especialitzada en cervesa artesana de producció local i que en els últims anys s’ha anat expandint cap a tapes i artesanies de quilòmetre zero. «Apostem per la gent d’aquí, que també ha de sobreviure i ara mateix més que mai», explica.
Mig bar, mig botiga d’aliments, aquesta segona és l’ànima que manté actualment a la superfície el negoci que fa vuit anys va engegar Julià amb la seva dona. «Vam començar quan a la cervesa artesana ens dedicàvem quatre», recorda; davant el ‘boom’ que ha viscut aquest producte en els últims anys. Després del primer estat d’alarma van posar per primera vegada terrassa, aprofitant les taules que conservaven d’un negoci anterior. Fent bo aquella dita de «Qui guarda sempre té».
El segon estat d’alarma està sent bastant més dur per a aquest autònom que el primer, que van capejar tancats però gastant estalvis. «A l’estiu vam repuntar una mica, però ara treballo per pagar impostos», explica. Encara no ha tancat els números del 2020, però intueix que l’exercici l’haurà tancat facturant un quart d’un any normal.
«Ho veig tot incert»
Notícies relacionades«Ho veig tot incert, amb els contagis que no paren de pujar. Ni les eleccions estan clares. Es parla que ens tornaran a tancar i si és així nosaltres pot ser que no tornem a obrir...», reconeix. Segons les últimes dades del baròmetre de pimes de Pimec, com la de Julià, el 20% de les pimes catalanes es troba al caire del tancament, atesa l’afectació de la pandèmia.
«Potenciarem la part de botiga i alimentació. Que la gent vingui a comprar i s’ho prengui a casa. Estem veient que és l’única manera durant aquesta pandèmia de tenir uns ingressos estables, es premia ser servei essencial. Serà la nostra manera de reinventar-nos», explica Julià.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Educació Sánchez reduirà per llei les hores lectives del professorat
- Apunt La sort va salvar Fermín
- Seguretat viària ¿Es podrà circular a més de 120 km/h? Els canvis que venen a les autopistes i autovies europees
- El Govern aprovarà l’embargament dimarts després de superar els esculls
- El Rei agraeix a Al-Sisi el seu paper per a un alto el foc a Gaza
- Natalia de Santiago, experta en finances: "A Espanya hi ha moltíssima aversió al risc, gent poruga que els ho transmet als seus fills"
- Cas Koldo El jutge manté pres Santos Cerdán tot i que avança que sortirà abans de complir sis mesos a la presó
- Tribunals Sandro Rosell davant la jutge del cas Negreira: «amb 250 euros per informe com podem comprar àrbitres»
- Urbanisme i educació Més de la meitat de les escoles de la metròpolis de Barcelona conviuen amb entorns «crítics» per a la salut dels nens
- Noves inversions La modernització dels aeroports catalans: més espai a la pista i millors accessos