increment congelat

Díaz critica els ministres contraris a apujar el salari mínim: «Deixem enrere qui més ho necessita»

La ministra de Treball retreu «lògiques molt masculines» en les negociacions als empresaris de la CEOE

rosas55053540 yolanda diaz consejo ministros200922140920

rosas55053540 yolanda diaz consejo ministros200922140920 / Emilio Naranjo

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha carregat aquest dimecres contra la part del Govern contrària a apujar el salari mínim interprofessional (SMI) i ha considerat «contradictòria» l’actitud d’aquells ministres reticents a aplicar un increment del 0,9%, igual com s’ha aprovat per a pensionistes o funcionaris. «Em sembla que deixem enrere qui més ho necessita», ha declarat Díaz aquest dimecres als micròfons de la SER. La titular de Treball també ha manifestat el seu rebuig de la proposta d’Escrivá per reformar les pensions i ha atiat a la patronal i les seves «lògiques molt masculines» en les negociacions del diàleg social.

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) ha publicat aquest mateix dimecres la pròrroga del salari mínim interprofessional en 950 euros, a expenses de donar més marge tant al diàleg entre el Ministeri de Treball, la patronal i els sindicats com al diàleg al si del Consell de Ministres. Vicepresidentes com Nadia Calviño o Carmen Calvo s’han posicionat obertament en contra de pujar en les actuals condicions l'SMI. 

«Estem discutint per 30 cèntims al dia, em fa molta tristesa. Crec que les empreses poden suportar aquesta revalorització», ha declarat Yolanda Díaz. La titular de Treball ha insistit que la congelació amb què l'SMI arrencarà l’any és transitòria i espera arribar a un acord al si del diàleg social durant els primers mesos de l’any. I ha recordat (argument insistent durant les últimes setmanes) que l’únic president de la democràcia espanyola que ha acabat congelant durant tot un any el salari mínim va ser Mariano Rajoy, el 2012 i el 2014.

Nou xoc amb Escrivá per les pensions

Les posicions de Yolanda Díaz i José Luís Escrivá, ministre d’Inclusió i Seguretat Social, difereixen en diversos aspectes i un d’ells és el plantejament de les reformes de les pensions. L’última proposta lliscada per Escrivá per reformar el sistema públic de pensions, sota l’argument d’assegurar la seva viabilitat, és ampliar la base de cotització per al càlcul de les prestacions a 35 anys. 

Una iniciativa que Díaz ha recordat que «no estava en el Pacte de Toledo» i que ha qualificat de «retallada a les pensions públiques». «No acompanyarem cap retallada. [...] Seria inadequat que un Govern que diu que no deixarà a ningú enrere propiciï retallades en matèria de protecció social», ha asseverat. En aquest punt, Díaz compta amb el recolzament dels sindicats. 

Comença una altra negociació dels ertos

Notícies relacionades

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha instat els agents socials a no esgotar els terminis en la pròxima negociació per a la pròrroga dels ertos de la Covid. Les actuals condicions vencen el 31 de gener, les converses a tres bandes està previst que comencin el 8 de gener i la titular de Treball pretén tenir tancat un acord per al 15 de gener. «Hem debatut prou i ja hi ha una experiència acumulada», ha afirmat.

Així ho ha manifestat Díaz, que ha assenyalat especialment la patronal i li ha demanat no arribar a l’últim dia sense una decisió presa. La CEOE va decidir en la passada pròrroga recolzar el text negociat amb el Govern la matinada de l’últim dia de termini. Una dilació que Díaz atribueix a unes «lògiques molt masculines» d’estirar al màxim les negociacions i tensar les posicions.