Ras i curt

1
Es llegeix en minuts
Santiago López-Balcells, en el restaurante Can Martí, que dirige desde el 1 de junio.

Santiago López-Balcells, en el restaurante Can Martí, que dirige desde el 1 de junio. / Zowy Voeten

Santiago López-Balcells tenia 18 anys quan va deixar la seva Barcelona natal per mudar-se a la ciutat britànica d’Exeter. Volia anar a una universitat internacional per estudiar Direcció d’Empreses i allà va trobar el seu lloc. El jove va encaminar els seus passos professionals cap al món de les finances especialitzant-se en la gestió de patrimonis i establint-se a Londres. Va treballar a Deutsche Bank, Abacum i Alpha Financial Market Consulting durant cinc anys consecutius, els suficients per obtenir un visat permanent per viure al Regne Unit, com ell mateix explicava en aquestes pàgines a Toni Sust. A l’estiu sempre tornava a casa, tant en els anys d’estudiant –fent pràctiques– com quan treballava. Ara, cinc anys després, aquest jove del barri de Sarrià ho ha deixat tot, tant la seva feina en el sector de les finances com la seva vida a Londres. Torna a Barcelona per dirigir i explotar amb dos socis més un restaurant històric a Collserola, Can Martí, que es traspassava i del qual era client habitual. Viure a Londres mai va ser un pla amb vocació de permanència, però la seva tornada es va precipitar al sorgir l’oportunitat de Can Martí.

Notícies relacionades

El retorn a Espanya del jove expatriat, protagonista d’una de nostres newsletters –Economia en persona–, confirma que Barcelona és viva i que batega amb força. La capital catalana continua sent atractiva per al talent local que un dia va marxar, fins i tot amb les seves múltiples imperfeccions i els seus constants canvis de pell. Que qui torni tingui només 23 anys és, a més, un vot de confiança per la seva part en el futur de la ciutat i en les seves possibilitats professionals.

Obcecar-se en viure de la nostàlgia i en proclamar la decadència de Barcelona, com fan els detractors més malastrucs, és un error enorme i un desgast estèril. Sobretot quan el talent local forjat i experimentat a l’estranger reconnecta amb la ciutat, l’enriqueix i la fa guanyar múscul. Segur que López-Balcells hi està d’acord..