Seguretat Social

Escrivá negociarà al gener prorrogar els ertos «quatre, sis o set mesos»

El Govern està discutint amb la Comissió Europea la reforma del sistema de pensions

Els nous ajuts a hostaleria i comerç inclouran mesures fiscals i en quotes socials

europa

europa

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, ha anunciat aquest dilluns que al mes de gener negociarà amb els agents socials una nova pròrroga del mecanisme de recolzament públic als ertos (expedients de regulació temporal d’ocupació) «fins que sigui necessari». Segons el ministre, una vegada que la vacuna permet començar a posar data final a la pandèmia i esperar «una recuperació molt forta de l’economia» en el segon semestre del 2021, «els ertos duraran el que hagin de durar».

Així ho va afirmar aquest dilluns a Nova Economia Fòrum, en una intervenció compartida amb el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i el governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos. Illa va expressar el seu propòsit que hi hagi 15 milions de persones vacunades a final d’estiu i va confiar que s’arribarà «a una xifra molt rellevant» a final de l’estiu tant a Espanya com a Europa. 

«Sabent ja que el final de la crisi és aquí, no posarem fi a unes mesures que han funcionat», va dir Escrivá en relació amb els ertos i els ajuts als autònoms. «El 2020 ens gastarem uns 30.000 milions en l’esquema d’ertos. ¿Quant ens gastarem el 2021? –es va preguntar– dependrà de la vacuna i de la recuperació econòmica. Poden ser quatre, sis, set mesos... però és una despesa absolutament necessària, d’una vegada i per sempre», ha resumit el ministre.

«La vacuna ens proporciona un horitzó temporal perquè la política fiscal pugui ser contundent», ha dit el governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos.

Nous ajuts

El ministre també ha confirmat que el pla de mesures de recolzament que ultima el Govern per a sectors d’hostaleria i comerç inclourà mesures fiscals i d’«exempcions en la Seguretat Social». Escrivá ha reconegut que aquests sectors patiran un gran dany addicional com a conseqüència de les mesures restrictives que afectaran la campanya de Nadal. Les mesures encara estan en fase de debat al si de la Comissió Delegada d’Assumptes Econòmics, ha dit.

Reforma de les pensions

Notícies relacionades

Durant la seva intervenció, el ministre ha revelat que el Govern està «discutint» amb els agents socials, però també amb la Comissió Europea, la nova llei de reforma de les pensions que el seu departament posarà en marxa el 2021. El debat amb les autoritats europees s’emmarca en el procés de reformes estructurals que la Comissió Europea requereix a Espanya com a condició del mecanisme dels nous fons europeus de reconstrucció (dels quals 140.000 milions estan assignats a Espanya per als sis pròxims anys).

El ministre ha refusat comentar cap detall sobre la proposta negociadora del seu Departament amb els agents socials. «He de ser prudent i el Govern en general ha de ser prudent», ha dit, sense donar peu a comentar si és sobre la taula la proposta d’allargar de 25 a 35 anys de cotització el període de càlcul de les pensions en contra del criteri dels ministres d’Unides Podem, segons apunten informacions d’‘El Mundo’ i ‘La Vanguardia’.