condicions de feina

Europa aposta per continuar apujant els seus salaris mínims

Alemanya, França i el Regne Unit han mantingut malgrat la pandèmia els seus calendaris per revisar a l’alça els seus sous mínims

Europa aposta per continuar apujant els seus salaris mínims

KENZO TRIBOUILLARD POOL

Es llegeix en minuts

Mentre Espanya obrirà aquesta setmana el debat sobre si el salari mínim interprofessional ha de continuar pujant aquest pròxim 2021, les principals economies europees ja tenen fixats els seus calendaris per revisar a l’alça els seus terres salarials. Alemanya, França i el Regne Unit han mantingut els seus calendaris malgrat la pandèmia i tenen fixats increments dins dels seus respectius sistemes. En aquest reportatge quatre corresponsals retraten en quin estat es troben els salaris mínims de les principals potències europees.

Alemanya: L’incipient salari mínim continua creixent

Alemanya es troba en un moment excepcional generat per la pandèmia, cosa que exigeix mesures econòmiques excepcionals. Així ho va argumentar Angela Merkel aquesta setmana en el debat general en el Bundestag sobre el pressupost del 2021: a més d’un endeutament públic més gran per finançar ajuts directes a empreses, avantatges fiscals i més recolzament econòmic a les famílies, el govern federal es va comprometre l’octubre passat a augmentar el salari mínim interprofessional.

El salari mínim a Alemanya, actualment en 9,35 euros bruts a l’hora (uns 1.500 en l’equivalent mensual a Espanya), hauria d’augmentar fins als 9,50 euros a partir del pròxim gener (entorn de 1.600 de mensuals). El juliol del 2021, s’hauria d’incrementar 10 cèntims més fins als 9,60 euros nets a l’hora. I a partir de l’estiu del 2022, hauria d’arribar gradualment als 10,45 euros per hora treballada.

Més enllà del salari mínim, els sindicats negocien amb les diferents patronals i empreses convenis col·lectius bastant superiors al salari mínim professional, inexistent fins fa pocs anys a la locomotora econòmica europea i al qual el gran empresariat es va oposar ferotgement amb l’argument que generaria una onada d’atur. La taxa d’atur oficial avui a Alemanya està per sota del 6%, informa Andreu Jerez.

França: Macron es limita a l’increment mínim

El pròxim 2021, marcat per una important recessió econòmica lligada a la pandèmia de coronavirus, el Govern de Macron s’atindrà als consells del seu comitè d’experts i limitarà la pujada del salari mínim a únicament «entre l’1 i l’1,2%». Aquest augment correspon a la seva revalorització automàtica. «Tenint en compte la tessitura actual, serà un augment que òbviament no és meravellós, però tampoc insignificant», va defensar el primer ministre, Jean Castex, el 2 de desembre. Aquest any «no hi haurà una empenta al SMIC», va resumir el cap de l’Executiu.

10,15 euros bruts l’hora, és a dir, 1.539,42 euros bruts al mes per un ús de 35 hores setmanals, és el salari mínim legal establert a França aquest 2020. La legislació francesa sanciona amb una multa de 1.500 euros els qui no respectin aquesta remuneració bàsica. Cada any, l’1 de gener, el Govern revaloritza l'SMIC (salari mínim interprofessional de creixement) en funció de dos criteris: la inflació constatada pel 20% de les llars amb ingressos més baixos i el 50% de l’evolució salarial d’obrers i empleats (SHBOE). La decisió governamental està subjecta a la consulta facultativa d’un grup d’experts format per organitzacions d’empresaris i treballadors, podent optar per una revalorització superior als càlculs de base, informa Irene Casado.

Regne Unit: Revisions a l’alça a diferents ritmes

Al Regne Unit el salari mínim s’estableix d’acord amb l’edat dels treballadors. Actualment és de 8,72 lliures a l’hora, uns 1.580 euros al mes, per als majors de 25 anys, entorn de 19.000 euros a l’any, en 12 pagues. Aquest salari va suposar una pujada del 6,2 % respecte a l’anterior del 2019, un increment per sobre de l’Índex de Preus de Consum (IPC) que aquest any ha sigut d’1,3%. A partir del 6 d’abril del 2021 el salari mínim s’ampliarà als majors de 23 anys i passarà a ser de 8,91 lliures a l’hora (2,2% +), segons va anunciar al novembre el ministre de Finances Rishi Sunak.

També augmentarà la retribució als més joves. Els treballadors entre 21 i 22 anys passaran de 8,20 lliures a l’hora a cobrar 8,36 (2% +). Els que tenen entre 18 i 20 anys de 6,45 a 6,56 lliures (1,7 +). Els aprenents passen de 4,15 a 4,30 (3,6% +). L’abril del 2019 hi havia 2 milions de treballadors percebent el salari mínim al Regne Unit, cosa que equival al 7% del total de treballadors, informa Begoña Arce.  

Itàlia: Sense salari mínim, però amb previsió de crear-lo

A Itàlia no hi ha un salari mínim mensual establert per llei. Cada sector laboral disposa de mínims negociats amb els sindicats, que actualment oscil·len entre el més baix de 6,60 euros per hora treballada (1.144 al mes de la confecció) i el més alt d’11.11 euros per hora (1.925 al mes dels bancaris).

Et pot interesar

En vistes del 2021 i en el context d’una temptativa de la UE per establir un salari mínim comunitari, Itàlia està estudiant una quantitat de 950 euros bruts mensuals. Atès que els impostos que graven sobre la feina estan entre els més alts de la UE, el govern ha començat a disminuir aquests costos. Per exemple, els salaris del sud (a Itàlia coincideix amb les zones més pobres) ja compten amb una disminució del 30%.

Actualment tots els italians per sota d’uns ingressos mínims (l’Isee econòmic familiar, amb quotes «fins a 20.000 euros per any i de 20.000 fins a 50.000), compten amb un salari mínim de 780 euros al mes. Es coneixen amb diferents noms d’acord amb la introducció del mateix en els anys: salari mínim, renda d’inclusió, renda de ciutadania. Són acumulables només fins a assolir l’import mensual dels 780 euros, import considerat com a «llindar de la pobresa», informa Rossend Domènech.