3.000 megawatts en joc

El Govern celebrarà el 26 de gener la primera subhasta renovable en quatre anys

  • Del total de potència subhastada, 1.000 megawatts han de ser eòlics i 1.000 més fotovoltaics
  • Les empreses hauran de presentar estimacions d’impacte sobre l’ocupació i la cadena industrial
rjulve45972499 madrid 20 11 2018 politica entrevista este mediodia a la min181121202537

rjulve45972499 madrid 20 11 2018 politica entrevista este mediodia a la min181121202537 / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts

El Govern central ha convocat per al 26 de gener la primera subhasta renovable en quatre anys, després de l’última celebrada el juliol del 2017, amb una quota objectiva de 3.000 megawatts (MW). Almenys 1.000 megawatts es destinaran a tecnologia fotovoltaica i 1.000 megawatts més a eòlica terrestre, i la resta de potència quedarà a subhastar sense restricció tecnològica, segons ha informat el Ministeri per a la Transició Ecològica.

L’obertura del termini per a l’entrega de documentació serà dimarts, 16 de desembre del 2020, i podran participar en la subhasta les instal·lacions noves o ampliacions d’instal·lacions existents que estiguin situades en el sistema elèctric peninsular i el sistema d’emmagatzematge de les quals, en cas de disposar-ne, sigui fet servir «exclusivament per emmagatzemar l’energia produïda a la instal·lació».

Les licitacions es realitzaran sobre el preu que s’exigeix per l’energia produïda, i el volum de producte adjudicat a una mateixa empresa o grup empresarial no podrà ser superior al 50% del total (1.500 MW). El preu percebut per les instal·lacions s’obtindrà a partir del preu resultat de la subhasta «corregit amb certa exposició a mercat». L’ordre estableix el percentatge d’ajust de mercat en un 25% per a les tecnologies amb capacitat de gestió del seu nivell de producció i en un 5% per a les que no disposin d’aquesta capacitat.

El termini màxim d’entrega de l’energia compromesa és de 12 anys per a les tecnologies fotovoltaica, solar termoelèctrica, eòlica terrestre i marina i hidroelèctrica, i de 15 anys per a les tecnologies de biomassa, biogàs i biolíquids.

Notícies relacionades

La resolució estableix l’obligatorietat que els participants en la subhasta presentin un pla estratègic amb estimacions d’impacte sobre l’ocupació local i les oportunitats per a la cadena de valor industrial local, regional i nacional. «Incloent-hi una anàlisi sobre el percentatge que representa la valoració econòmica de la fabricació d’equips, subministraments, muntatges, transport i resta de prestacions realitzades per empreses localitzades en aquests àmbits territorials, en relació amb la inversió total a realitzar», indica el text.

A més, s’haurà d’incloure una estratègia en l’àmbit de l’economia circular, en relació amb el tractament dels equips al final de la seva vida útil, i l’anàlisi de l’empremta de carboni durant el cicle de vida útil de les instal·lacions.