Després de vuit anys de litigis

Naturgy tanca un nou acord per sortir d'Egipte

L'espanyola i Eni acorden valorar Unión Fenosa Gas en al voltant de 1.250 milions d'euros

L'empresa de Reynés rebrà 500 milions d'euros en efectiu més els actius fora d'Egipte

naturgy

naturgy

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Naturgy torna a intentar posar punt i final a la seva batalla a Egipte. La companyia espanyola ha arribat a un nou acord sobre Unión Fenosa Gas (UFG), empresa participada per Naturgy i Eni a parts iguals, després que el pacte segellat al febrer saltés pels aires a l’abril davant la impossibilitat de complir «algunes de les seves condicions», en concret, la reactivació de la planta de Damiata a causa de la Covid. Naturgy acumula vuit anys de litigis en aquesta planta de liqüefacció, sense funcionament des del 2012 davant la negativa de l’empresa pública egípcia de subministrar-li gas. 

Segons ha informat la companyia que presideix Francisco Reynés a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), el nou acord és molt similar a l’anterior al valorar Unión Fenosa Gas en 1.500 milions de dòlars (1.250 milions d’euros), dels quals 1.200 milions (1.000 milions) corresponen als seus actius egipcis, i els restants 300 milions, als actius de fora d’Egipte. Naturgy rebrà 600 milions de dòlars (500 milions d’euros) en efectiu, així com la majoria dels actius fora d’Egipte, excloent-hi les activitats comercials d’UFG a Espanya. És a dir, l’import total ascendiria a prop de 900 milions de dòlars (750 milions d’euros). 

La transacció preveu executar-se durant els primers mesos del 2021, una vegada que es compleixin les condicions habituals precedents, entre les quals hi ha, de nou, el reinici de les operacions a Damiata previst per al primer trimestre del 2021. Amb aquesta operació, la companyia posarà fi a la seva relació amb Eni i sortirà d’Egipte; a més, l’energètica s’allibera també del seu contracte d’aprovisionament de gas anual de 3.500 bcm per subministrar els seus cicles combinats a Espanya que finalitzava el 2029. «Aquest és un pas important per reduir l’exposició de la companyia a contractes d’aprovisionament de gas, i resol una situació complexa que s’havia prolongat des del 2012, consumint temps i recursos significatius», ha precisat l’energètica en un comunicat. 

Macroprojecte egipci

Notícies relacionades

L’any 2005, Naturgy va inaugurar el seu principal projecte a l’exterior fins a aquell moment, una instal·lació de liqüefacció a la localitat egípcia de Damiata participada en un 80% per la catalana i Eni, i en un 20%, per les firmes egípcies de gas i petroli EGAS i EGPC. Però l’any 2012, es va parar el seu funcionament perquè l’empresa pública egípcia va deixar de subministrar gas al·legant un suposat estat d’excepció derivat de la Primavera Àrab.

Llavors, Naturgy va emprendre una batalla legal a diversos fronts, entre aquests, una demanda contra EGAS davant el Tribunal del Caire i una altra contra l’Estat d’Egipte davant el Ciadi, perquè la seva empresa pública no va abonar els preceptes acordats entre les dues parts. En els dos casos, la decisió va ser favorable a la companyia espanyola. El tribunal internacional va obligar Egipte a pagar 1.500 milions a Naturgy «per un tracte injust», però la companyia ha optat per arribar a un acord i tancar una tempestuosa batalla que ha durat gairebé una dècada.