ruptura d'una fusió

El Sabadell centra la seva nova estratègia en la venda del TSB

El banc d'origen vallesà es planteja prescindir de la seva filial britànica i aprofundir en la reestructuració com a nou full de ruta

zentauroepp43100210 economia tsb201127163627

zentauroepp43100210 economia tsb201127163627 / NEIL HALL

3
Es llegeix en minuts
Max JIménez Botías

En una conferència a la seu de l’IESE a Manhattan (Nova York) el desembre del 2018 al president del Banc Sabadell, Josep Oliu, se li va escapar: «El destí final del banc (la filial britànica TSB) i de la incorporació de la plataforma tecnològica és ser un banc que entri en algun procés de consolidació en el futur al Regne Unit». Ningú esperava aquesta declaració, tot i que després tant el mateix Oliu com altres fonts del banc van intentar dissimular el missatge amb la idea que el prioritari al Regne Unit no era la venda del banc sinó aconseguir que fos rendible.

Dos anys després, les paraules d’Oliu tornen a emergir i la venda del TSB es presenta com la principal estratègia del banc per redefinir el seu full de ruta, una vegada trencades les negociacions amb el BBVA per a la seva integració. L’entitat d’origen vallesà presentarà el 2021 un nou pla estratègic dirigit a «l’ampliació del programa d’eficiència i transformació en el mercat retail a Espanya i analitzarà amb els seus assessors alternatives estratègiques de creació de valor respecte als actius internacionals del grup, incloent TSB». No hi ha cap altra manera d’interpretar aquesta frase que no sigui la venda de la filial britànica, adquirida el 2015 per ni més ni menys que 2.300 milions d’euros. De fet, ja ha encarregat la recerca de comprador a Goldman Sachs.

Al Sabadell li aniria bé alliberar capital amb aquesta operació, una oportunitat per reforçar el capital del banc que a ulls del BCE és millorable. Així sembla clar que el Sabadell buscarà comprador dins del Regne Unit. Fins i tot entre els candidats s’inclou el Banc Santander, que també posseeix una filial en aquell país. A ulls dels analistes hi ha alguns inconvenients: «Tenim una visió fonamental cautelosa sobre el Sabadell, basada en les preocupacions sobre la qualitat dels actius, l’ajustat capital, els insuficients rendiments i el llast del TSB», destaca la firma d’anàlisi Alantra.

Operació complicada

«Vendre TSB serà complicat perquè el Sabadell podria ser percebut com un venedor forçat», agrega la firma. El principal problema és l’alt preu que es va pagar pel banc britànic. «Recuperar aquesta inversió ara és impossible, entre altres coses, perquè amb les incerteses que ha generat el ‘brexit’ com a teló de fons el mercat no està disposat a pagar aquestes xifres; més tenint en compte els problemes registrats amb la transició tecnològica», expliquen fonts financeres.

La transició va generar un cost major del previst i importants pèrdues al banc, de 384 milions d’euros, que van tenir un impacte negatiu en els resultats del Sabadell el 2018, i va provocar el canvi en la direcció de l’entitat financera britànica, que va passar a ser dirigida per Debbie Crosbie. Arran d’aquestes dificultats, el TSB va anunciar un pla estratègic l’objectiu del qual eren arribar a un benefici recurrent d’entre 130 i 140 milions de lliures el 2022, cosa que li permetrà obtenir una rendibilitat (ROE) pròxima al 7%. Així mateix, preveia realitzar un important estalvi de costos, el que implica el tancament d’oficines (s’havien de clausurar 82 sucursals el 2020) i baixes incentivades; finalment el tancament d’oficines s’ha incrementat a les 164 i les sortides han afectat 900 treballadors el 2021.  El pla, així mateix, proposava incrementar i diversificar la seva cartera creditícia, amb un augment del 5% net anual en els pròxims tres anys.

Encara en pèrdues

Notícies relacionades

De moment, el banc continua generant pèrdues. El benefici net se situa en -155 milions d’euros a tancament de setembre del 2020, impactat per més dotacions a insolvències després de l’actualització dels models comptables que incorporen els nous escenaris macroeconòmics i pels costos de reestructuració. Així mateix, el marge d’interessos totalitza 659 milions d’euros, inferior a l’any anterior en un 9,4% principalment per menors comissions de descoberts en comptes corrents per les mesures preses per la Covid-19, per la pressió en els marges d’hipoteques i per una baixada dels tipus d’interès al Regne Unit.

La qüestió és que tot i que el banc es veu capaç de manejar una situació complexa sense fusions, en aquest moment, els dubtes als mercats no s’han dissipat: «Fins i tot si el BCE aixeca el seu veto a remunerar als accionistes, no creiem que el Sabadell pugui permetre’s reprendre el pagament de dividends en els pròxims anys i veiem matalassos de capital limitats per absorbir més xocs en la qualitat dels actius», planteja Alantra.

Temes:

Banc Sabadell