Energia

Naturgy ven el seu negoci a Xile a la xinesa State Grid per 2.570 milions

L'operació suposa valorar l'empresa, incloent el deute que assumeix el comprador, en 4.312 milions

La companyia espanyola preveu que la transacció li generi unes plusvàlues de 400 milions d'euros

zentauroepp55856924 naturgy201113130440

zentauroepp55856924 naturgy201113130440 / Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Naturgy ha arribat a un acord amb la companyia estatal xinesa State Grid, l’operador més important de xarxes d’aquest país, per a la venda de la seva participació (96,04%) en la Compañía General de Electricidad (CGE) de Xile per un import total de 2.570 milions d’euros, fixat en euros i pagable en efectiu una vegada finalitzi la transacció. L’operació implica atorgar un valor total per a l’empresa de 4.312 milions d’euros, ja que el comprador assumeix el deute del negoci en la seva totalitat. 

La transacció permetrà a l’empresa que presideix Francisco Reynés reduir el seu deute net en, aproximadament, 4.000 milions d’euros fins als 10.800 milions, i impulsar noves operacions per créixer en el mercat de renovables. Una vegada finalitzada, Naturgy preveu que generi unes plusvàlues d’aproximadament 400 milions d’euros, abans d’impostos.

El tancament està subjecte a les aprovacions regulatòries pertinents i a autoritzacions per part dels òrgans de competència de Xile, però Naturgy espera que la transacció es completi abans de finals del mes de febrer del 2021, quan preveu celebrar un nou Capital Markets Day. 

Naturgy va adquirir CGE el 2014 per 2.549 milions d’euros. Ara, al desfer-se’n, monetitza el valor d’aquesta inversió i cristal·litza un important valor que, des de l’entrada, haurà suposat una rendibilitat superior al 13% net anual (en euros).

Aquesta operació s’emmarca dins del pla estratègic 2018-2022 de la companyia dirigit a crear una empresa més «eficient, financerament disciplinada i amb un ‘portfolio’ menys volàtil i predictible». Després de dos primers anys focalitzats en els dos primers objectius, Naturgy comença amb la venda de la companyia xilena el període de desinversions (rotació de ‘portfolio’, segons la denominació de l’empresa)» per tenir una companyia «més estable davant la incertesa macroeconòmica i política», segons ha explicat el seu president en una trobada amb mitjans de comunicació. Aquesta és la primera venda d’actius «rellevant» de Naturgy des que el 2018 es va desfer d’altres actius «no fonamentals» com Sud-àfrica, Kenya o Moldàvia.

L’energètica preveu destinar els fons de les seves desinversions (inclosa aquesta transacció) a invertir en altres actius tot i que sense pressa –«hem de trobar bones oportunitats», ha precisat Reynés– però amb un objectiu clar que passa per dirigir-se a «països amb monedes fortes –«dòlar, euro i lliura esterlina»–, negocis més regulats i que siguin compatibles amb la transició energètica, no només renovables, però incloent renovables», ha especificat Reynés.

Notícies relacionades

«El pes dels nostres negocis en monedes fortes millorarà el perfil de risc de la companyia, reduirà la pressió de volatilitat i dotarà l’empresa de més predictibilitat». Llatinoamèrica continuarà sent important per a Naturgy, però menys (el seu pes en el resultat brut d’explotació se situarà entre el 33% i el 34%). A més de Xile, on es desprèn del negoci de xarxes elèctriques però manté el de xarxes de distribució de gas i generació d’electricitat, Naturgy té presència a Mèxic, el Panamà, l’Argentina, Puerto Rico, Costa Rica i la República Dominicana.  

Reynés ha reiterat que la companyia continuarà «complint» el seu compromís de dividend fins al 2022 i en el nou pla que presenti al febrer donarà «més visibilitat post-2022» sobre la retribució a l’accionista.