EVOLUCIÓ DELS PREUS

La baixada de l'electricitat aprofundeix la caiguda de l'IPC a l'octubre al 0,8%

L'IPC interanual posa fi a dos mesos d'ascensos i encadena la seva setena taxa negativa consecutiva

zentauroepp28103234 economia  endesa instalacion de contadores digitales digital200730170531

zentauroepp28103234 economia endesa instalacion de contadores digitales digital200730170531

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’índex de preus de consum (IPC) va caure a l’octubre el 0,8 % interanual, quatre dècimes més que el setembre, a causa de l’abaratiment de l’electricitat, segons ha publicat aquest divendres l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

De les quatre dècimes de diferència entre la taxa de setembre i la d’octubre, tres dècimes són imputables al grup de la vivenda, que va caure el 3,6% per la baixada dels preus de l’electricitat.

L’altra dècima es deu al descens del 4,2% del grup de comunicacions, com a conseqüència de la disminució dels preus dels serveis empaquetats de telefonia.

Setena taxa negativa consecutiva

Amb aquesta retallada de quatre dècimes, l’IPC interanual posa fi a dos mesos d’ascensos, encadena la setena taxa negativa consecutiva i registra la segona caiguda més gran de l’any després de la del mes de maig, quan els preus es van situar en el -0,9%.

L’INE recorda que, després de l’acabament de l’estat d’alarma, tots els productes de l’IPC estan disponibles per a la seva adquisició per les llars.

El desè mes de l’any, l’índex de preus de consum harmonitzat (IPCA) va situar la seva taxa interanual en el -0,9%, tres dècimes per sota de la de setembre.

La inflació subjacent, que exclou els aliments no elaborats i els productes energètics, va disminuir una dècima a l’octubre, fins el 0,3%, motiu pel qual se situa més d’un punt per sobre de la taxa d’IPC general.

En termes mensuals (octubre en comparació amb el setembre), l’IPC va pujar un 0,5%, el seu menor creixement aquest mes en almenys cinc anys.

A Catalunya

L’índex de preus del consum (IPC) a Catalunya va pujar tres dècimes l’octubre respecte al setembre i la taxa interanual se situa en el -1,1%, sis dècimes per sota de la registrada el mes anterior, segons dades fetes públiques aquest divendres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Notícies relacionades

En el conjunt d’Espanya, la inflació va pujar cinc dècimes l’octubre amb relació al mes de setembre i la taxa de variació anual se situa quatre dècimes per sota, fins al -0,8%.

Catalunya és la tercera comunitat autònoma amb la taxa interanual més alta, juntament amb la Comunitat de Madrid i Castella i Lleó (-1,1%), totes per darrere de Castella-la Manxa i La Rioja (-1,2%).