EVOLUCIÓ DELS PREUS

L'IPC encadena al setembre la seva sisena taxa negativa al situar-se en el -0,4%

L'INE atribueix l'augment de la taxa interanual de l'IPC a la pujada dels preus de l'electricitat

gasolina

gasolina

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’Índex de Preus de Consum (IPC) va pujar un 0,2% al setembre en relació amb el mes anterior i va elevar una dècima la seva taxa interanual, fins al -0,4%, davant el -0,5% d’agost, degut principalment a l’encariment de l’electricitat i que els preus dels paquets turístics van baixar menys que un any abans, segons ha informat aquest dimecres l’Institut Nacional d’Estadística (INE), que confirma així la dada avançada a finals del mes passat.

Amb aquest avenç d’una dècima, l’IPC interanual encadena dos mesos consecutius d’ascensos. A més, amb la dada de setembre, la inflació encadena sis mesos en taxes negatives.

L’organisme estadístic ha atribuït l’augment de la taxa interanual de l’IPC a la pujada dels preus de l’electricitat, davant el descens que van experimentar el setembre del 2019; a l’evolució dels preus dels paquets turístics, i a l’encariment dels aliments, especialment dels llegums i hortalisses.

Abaratiment dels carburants

En sentit contrari, l’INE destaca l’abaratiment dels carburants per al transport personal, del transport aeri de passatgers i dels serveis d’allotjament, molt afectats per la crisi sanitària.

L’INE recorda que, després de l’acabament de l’estat d’alarma, tots els productes de l’IPC estan disponibles per a la seva adquisició per a les llars. Estadística va continuar al setembre la recollida presencial dels preus, mantenint-se la recollida per mitjans telemàtics quan, per motius de seguretat sanitària, no és possible o convenient realitzar-la de manera presencial.

El novè mes de l’any, l’Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va situar la seva taxa interanual en el -0,6%, la mateixa que a l’agost.

La inflació subjacent, que exclou els aliments no elaborats i els productes energètics, es va mantenir el setembre en el 0,4%, vuit dècimes per sobre de l’IPC general.

En termes mensuals (setembre sobre agost), l’IPC va pujar un 0,2%, davant l’estancament de l’agost i la caiguda de nou dècimes experimentada al juliol.

A Catalunya

Notícies relacionades

L’IPC a Catalunya va pujar una dècima al setembre respecte a l’agost i la taxa interanual se situa en el -0,5%, tres dècimes per sobre de la registrada el mes anterior, segons dades fetes públiques aquest dimecres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Catalunya és la cinquena comunitat autònoma amb la taxa interanual més alta, juntament amb les illes Balears, Aragó i Madrid (-0,5%), totes per darrere de Navarra i La Rioja (-0,7%) i Castella i Lleó i Castella-la Manxa (-0,6%).