EVOLUCIÓ DELS PREUS

L'IPC es desploma cinc dècimes a l'octubre i torna a marcar nivells de fa quatre anys

L'INE ho explica per l'abaratiment de l'electricitat i que els preus dels serveis de telefonia van baixar més que l'any anterior

ipc / periodico

1
Es llegeix en minuts

L’Índex de Preus de Consum (IPC) va pujar un 0,5% a l’octubre en relació amb el mes anterior i va retallar de cop cinc dècimes la seva taxa interanual, fins al -0,9%, a causa de l’abaratiment de l’electricitat i que els preus dels serveis de telefonia van baixar més que l’any anterior, segons l’indicador avançat publicat aquest dijous per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Amb aquesta retallada de cinc dècimes, l’IPC interanual posa fi a dos mesos d’ascensos, encadena la seva setena taxa negativa consecutiva i registra per segona vegada l’any 2020 el seu nivell més baix des del maig del 2016.

L’organisme estadístic ha atribuït el retrocés de la taxa interanual de l’IPC a la baixada dels preus de l’electricitat, davant la pujada que van experimentar l’octubre del 2019, i a l’evolució dels preus dels serveis de telefonia.

En taxa mensual (octubre sobre setembre), l’IPC va pujar un 0,5% a l’octubre, el seu menor creixement aquest mes en almenys cinc anys.

Després del final de l’estat d’alarma el passat 22 de juny, tots els productes que conformen l’IPC estan disponibles per a la seva adquisició pels ciutadans.

L’INE explica que en l’IPC d’octubre s’ha prosseguit amb la recollida presencial dels preus, mantenint-se la recollida per mitjans telemàtics quan, per motius de seguretat sanitària, no ha sigut possible o convenient realitzar-la de manera presencial.

Notícies relacionades

El desè mes de l’any, l’Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va situar la seva taxa interanual en el -1%, quatre dècimes menys que al setembre. Per la seva banda, l’indicador avançat de l’IPCA va pujar un 0,3% en taxa mensual.

L’INE publicarà les dades definitives de l’IPC d’octubre el 13 de novembre.