SECTOR QUÍMIC

Ercros va reduir el 73% els beneficis nets fins al tercer trimestre

La companyia química manté la tendència a la recuperació de l'activitat perduda per la pandèmia i preveu acabar l'any amb un ebitda de fins a 48,5 milions

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La companyia química Ercros va reduir el benefici net el 73% fins al tercer trimestre de l’any, segons els comptes difosos aquest divendres. Segons dades donades a conèixer, la firma va apuntar un benefici net consolidat de 4,57 milions d’euros, davant els 17,3 de l’any passat en el mateix període. La companyia va ressaltar, no obstant, que en els nou primers mesos del 2020 el grup va mantenir la tendència de recuperació de l’activitat perduda pel confinament fins a arribar a unes vendes globals de 856.000 tones de productes fabricats davant les 970.000 tones venudes en el mateix període del 2019, cosa que va significar una variació del -11,7%. «La bretxa oberta per la Covid en el segon trimestre es va tancar de manera gairebé total en el tercer», va assegurar la firma en un comunicat, i va afegir que «la baixada de preus i volums de venda s’ha vist en gran manera compensada per la reducció del preu dels aprovisionaments i subministraments».

Ercros considera que la pandèmia continua afectant de manera adversa l’activitat econòmica internacional, però ressalta que manté actives totes les seves instal·lacions. Davant aquesta situació, preveu un ebitda ajustat per al quart trimestre de l’any dins del marge [9,5 – 11,5] milions d’euros, el que situaria l’ebitda ajustat de l’exercici 2020 dins del marge [46,5 – 48,5] milions d’euros. «Si tenim en compte el sever context econòmic tant nacional com internacional, el resultat previst per al 2020, l’any Covid-19, no pot ser catalogat de dolent», conclou l’empresa. Des d’un ebitda de menys de 20 milions d’euros el 2014, Ercros va arribar a un màxim el 2018 per sobre dels 75 milions d’euros. 

En els nou primers mesos del 2020, Ercros va vendre productes fabricats per un import total de 412 milions d’euros davant els 502 milions obtinguts en el mateix període del 2019, el -17,9%. En el primer trimestre del 2020 (un període encara amb poca incidència de la Covid), les vendes van ser ja més baixes que en el primer trimestre del 2019, fonamentalment pel descens del preu de la sosa i els derivats clorats.

La multinacional química assegura que «malgrat un entorn econòmic advers, manté una sòlida situació financera» amb una posició de caixa de 63 milions en liquiditat.

Notícies relacionades

La variació de l’import obtingut de les vendes, -17,9%, és el resultat de la variació de les tones venudes, -11,7%, de la variació dels preus, -7,0%, i de la variació del mix tones/preus, 0,8%. Aquests tres efectes sumen -17,9%, que és el percentatge en el qual ha variat l’import de les vendes. La caiguda de volum més acusada es va produir en el segon trimestre, el període que va patir l’impacte més gran de la Covid.

L’ebitda ajustat dels nou primers mesos de 2020 va ser 37,0 milions d’euros davant els 49,1 milions del mateix període de 2019; una variació del -24,8%. La disminució obeeix principalment als efectes adversos de la pandèmia i, en menor mesura, a la caiguda de vendes del primer trimestre.