polítiques actives d'ocupació

Treball planteja incentius de fins a 7.500 euros per a les empreses que facin contractes indefinits

El departament liderat per Yolanda Díaz trasllada una primera proposta a patronal i sindicats per promoure l'ocupació entre joves, dones i veterans

cola-paro

cola-paro / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Ministeri de Treball prepara un paquet d’incentius a la creació d’ocupació i a la contractació de col·lectius amb taxes d’atur especialment elevades en l’actualitat, com els joves, les dones o els treballadors veterans. Per a això el departament liderat per Yolanda Díaz va traslladar aquest dimarts passat a patronal i sindicats una primera proposta que inclou incentius a les empreses que firmin contractes indefinits per valor de fins a 7.500 euros per contracte. Així ho ha avançat ‘El País’ i ho ha pogut confirmar EL PERIÓDICO de fonts del Ministeri de Treball. Les polítiques actives d’ocupació destinades a la contractació han mogut els últims anys un pressupost pròxim als 2.900 milions d’euros.

Treball, CEOE, CCOO i UGT van iniciar aquest dimarts la taula de diàleg social sobre polítiques actives d’ocupació, amb el focus posat a reduir alguns dels estructurals dèficits que arrossega el mercat de treball espanyol. I és que la crisi econòmica originada per la pandèmia ha agreujat les taxes d’atur entre col·lectius com els joves, on la taxa d’atur entre els menors de 25 anys torna a superar el 40%. També entre les dones, ja que des del febrer l’atur ha crescut en 307.213 parades i supera ja els 2,2 milions. O sobre els aturats veterans i de llarga durada, perquè aquests últims superen ja els 1,3 milions d’afectats.

L’esquema traslladat pel Ministeri de Treball als agents socials prioritza la contractació indefinida, que des que va arrencar la pandèmia ha patit una notable contracció. En els deu primers mesos d’aquest 2020 s’han firmat una mitjana de 130.560 contractes indefinits al mes, el 29,4% menys que la mitjana del mateix període de l’any anterior. Per mirar de revertir-ho, Treball planteja subvencions de 4.000 euros per a aquelles empreses que firmin un indefinit de primeres, xifra que pot elevar-se fins als 7.000 si la persona contractada és dona, major de 45 anys o identificada pel SEPE com a vulnerable per la seva situació d’ingressos.

A Espanya la contractació que es prioritza és, tradicionalment, la temporal, amb una mitjana d’1,3 milions de contractes al mes. Per mirar de convertir part d’aquest flux d’eventuals en indefinits, la proposta de Treball contempla incentius d’entre 4.000 i 7.500 euros, segons la persona contractada i les condicions del contracte.

Com més concrets els ajuts, millor

El plantejament de Treball, a falta d’anar modelant-lo amb el consens de les patronals i els sindicats, segueix part de les recomanacions que va fer públiques recentment l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef). L’entitat presidida per Cristina Herrero va analitzar l’eficàcia dels ajuts i incentius a la contractació a Espanya durant el període 2012-2018, i va determinar que l’eficàcia augmentava significativament com més concretes eren. També va destacar especialment la necessitat de prioritzar els col·lectius vulnerables, especialment el dels joves, tal com recull el plantejament de Yolanda Díaz.

Notícies relacionades

El Ministeri de Treball va presentar la setmana passada les línies mestres de l’avantprojecte de pressupostos generals de l’Estat per al seu departament, en el qual s’incloïa una partida de 6.482 milions d’euros per a l’exercici 2021. Part d’aquests milions poden acabar destinant-se a costejar el programa de nous incentius, que es troba en discussió a la taula de diàleg social. Segons va recollir l’Airef al seu recent informe, la despesa mitjana en els últims anys dedicada a aquesta partida era de 2.900 milions d’euros.

   

Temes:

Ocupació