Polèmica institucional

Els agents socials es tornen a aliar contra la regulació catalana de les cambres

Foment, Pimec, UGT i CCOO alerten amb possibles «accions legals» si prospera una proposició de llei de JxCat i ERC

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una altra vegada. Les patronals Foment del Treball Pimec i els sindicats CCOO la UGT s’han tornat a aliar contra el nou intent de garantir a les cambres de comerç finançament públic i una representativitat institucional que correspon als agents socials.

Igual com l’estiu passat, després de conèixer-se un projecte de llei en aquest sentit que va quedar congelat, els agents socials reclamen ara als grups parlamentaris que «reconsiderin la tramitació i validació per lectura única» d’aquesta nova norma que han presentat al Parlament JxCat i ERC, com va avançar EL PERIÓDICO.

El nou intent, en aquesta ocasió mitjançant un sistema de lectura única, que esquiva el tràmit d’esmenes i permet validar el projecte amb la votació en ple, on les dues forces tenen majoria, ha generat un gran enrenou. Les reaccions en privat són molt més irades que les que recull un comunicat conjunt de les patronals i els sindicats.

Majoria independentista 

Des de l’àmbit empresarial i sindical es considera que amb aquest projecte, iniciat sota la presidència de Quim Torra, es tracta de reforçar especialment la Cambra de Barcelona, la de més pes i controlada per una majoria independentista. Està presidida per Joan Canadell, destacat puigdemontista que no ha ocultat els seus anhels d’intervenir en política i que també encapçala el Consell de Cambres, una altra entitat a la qual se li atorga representativitat en la proposició de llei dels socis del Govern.         

Els agents socials afirmen que el seu objectiu és evitar les «accions legals que es puguin derivar». En un comunicat conjunt, els principals agents socials catalans reaccionen units davant la proposició de llei de representació en l’àmbit institucional i de finançament de les cambres i del seu Consell General, una iniciativa registrada el 30 d’octubre pels dos socis del Govern.

«Sindicats i patronals volen evitar les accions legals que es puguin derivar, així com els conflictes institucionals que es podrien produir si la llei fos validada, tal com està plantejada», remarquen, i així deixen clar que no es mantindran passius davant la hipotètica aprovació d’aquesta proposició de llei.

Règim jurídic

Sindicats i patronals estan convençuts que el règim jurídic bàsic de les cambres, que són corporacions de dret públic, «les inhabilita per assumir la representació i el lideratge del món empresarial», i afegeixen també que el legislador català tampoc els pot atribuir aquestes funcions.

Notícies relacionades

Els agents socials argumenten que així ho avalen tant pronunciaments del Tribunal Constitucional com del Consell Consultiu, i insisteixen que el previst en aquesta proposició de llei «constitueix una clara vulneració del rol que la Constitució atribueix» a patronals i sindicats, i també contravé l’establert a l’Estatut.

Així mateix, insisteixen que el rol atribuït que tenen les cambres de comerç és merament administratiu i en cap cas representatiu.