iniciatives

Foment reclama una aliança estratègica d'Espanya i Itàlia

Sánchez Llibre insisteix en la necessitat d'injectar directament fons a les empreses i sectors més afectats per la pandèmia

zentauroepp54039007 bcn foment200708173027

zentauroepp54039007 bcn foment200708173027

2
Es llegeix en minuts

Foment del Treball aposta per una aliança estratègica entre Espanya i Itàlia. El president de la patronal catalana ha proposat avui a Roma la concreció d’una aliança econòmica i estratègica entre Espanya i Itàlia per avançar cap a la creació d’un ‘hub’ industrial europeu que pugui «trencar el monopoli industrial dels EUA i la Xina».

En el Fòrum de Diàleg Itàlia-Espanya, Sánchez Llibre ha reclamat la injecció de fons directes a les empreses i els sectors que estan patint la crisi econòmica derivada de la pandèmia. «Cal aprovar els pressupostos i aprofitar els fons europeus per començar a treballar amb l’objectiu de reindustrialitzar Espanya i arribar al 22% del pes de la indústria en el PIB en els pròxims deu anys. Això representa un increment de 5,7 punts, uns 70.000 milions d’euros més». 

Plans de xoc 

De la mateixa manera, ha defensat que serà necessari implementar plans de xoc per reestructurar els sectors més afectats per la crisi: turisme, comerç, restauració, sector hoteler, cultura i esports, de manera que serà necessari transferir fons de l’Estat a les empreses, amb un volum estimat de 50.000 milions d’euros. «No s’ha de témer el dèficit públic ni el deute. L’economia espanyola és la més feble de la Unió Europea i, per això, en aquests moments l’important és salvar empreses i superar el gap que patirà l’economia espanyola fins que arribin els fons europeus», ha destacat. 

Per això, el president de Foment ha reiterat la necessitat que el conjunt de formacions polítiques amb representació parlamentària al Congrés dels Diputats actuïn amb la «màxima lleialtat institucional i respectant totes les institucions democràtiques al marc constitucional» per permetre l’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat i iniciar així el desenvolupament dels projectes que permetran avançar cap a la reindustrialització d’Espanya.

Recursos europeus

Sánchez Llibre, que ha mostrat la seva preocupació per l’evolució de la crisi sanitària i econòmica i que afecta a la viabilitat de milers d’empreses del país, ha explicat que «cal aprofitar tots els recursos europeus del programa ‘Next Generation’ i comptar amb els pressupostos de l’Estat i els projectes ben definits que requereix l’agenda europea a través del seu programa Next Generation EU». 

Per la seva banda, la vicepresidenta de Foment, Mar Alarcón, ha defensat que les ‘start-ups’ i companyies de base tecnològica seran clau en el rellançament de l’economia, fent-la més productiva, més competitiva i més innovadora. «Parlem d’empreses que són àgils i ràpides a cobrir les noves tendències de consum que s’han accelerat durant la crisi de la Covid-19», ha afirmat. 

Alarcón ha elogiat l’ecosistema emprenedor espanyol i s’ha referit a Barcelona com un dels cinc ‘hubs’ tecnològics més importants d’Europa, junt amb Londres, París, Berlín i Amsterdam. Ha destacat el paper aglutinant d’institucions que com Barcelona Tech City exerceixen de tractor del sector tecnològic. 

Al seu torn ha lamentat els conflictes regulatoris que es generen davant els models de negoci més disruptius i innovadors. «Aquesta dissonància entre models disruptius i regulació no hauria de ser únicament objectiu de titulars, sinó de debat i experimentació legislativa per part de l’administració. Les empreses emergents tendeixen a néixer i créixer d’esquena a l’administració quan aquesta hauria de ser una aliada per al progrés econòmic en l’entorn incert i volàtil actual», va afegir.

Notícies relacionades

El president del Govern, Pedro Sánchez; i el primer ministre italià, Giuseppe Conte, seran els encarregats de les conclusions del fòrum, com va avançar EL PERIÓDICO. Tots dos celebren avui també una roda de premsa conjunta.