Aliança amb Silicon Valley

Els Estats Units llancen una campanya contra la Unió Europea per la seva regulació dels gegants tecnològics

El WSJ destapa que l’administració trumpista està accelerant la seva pressió a Brussel·les per una normativa digital que obliga les Big Tech a frenar la desinformació

Els Estats Units llancen una campanya contra la Unió Europea per la seva regulació dels gegants tecnològics
2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Diu el refrany que favor amb favor es paga. El Govern dels Estats Units està intensificant els seus atacs contra la Unió Europea per aplicar una normativa digital que regula l’activitat de gegants tecnològics com Apple, Meta, Amazon o Alphabet, matriu de Google, influents companyies que han finançat o han estès la mà al president Donald Trump.

El Departament d’Estat està liderant una campanya de pressió que se centra en la llei de Serveis Digitals (DSA, per les sigles en anglès), una legislació pionera aprovada el 2022 que obliga les anomenades Big Tech a limitar l’ús de dades dels ciutadans europeus, a ser més transparents i a adoptar mesures per frenar la propagació de contingut il·legal i desinformació.

Washington interpreta que aquesta normativa perjudica els interessos comercials de les grans companyies tecnològiques nord-americanes i la llibertat d’expressió. És per això que, com destapa en exclusiva The Wall Street Journal, l’agència de polítiques exteriors de la Casa Blanca diu voler «acabar amb el complex industrial de la censura global» que segons la seva opinió ostenta la UE i ha ordenat a les seves oficines europees que busquin «exemples d’esforços governamentals per limitar la llibertat d’expressió». La DSA, no obstant, només s’aplica en territori europeu.

Trump desmantella mesures contra la manipulació

En el passat, els EUA havien donat suport als governs europeus en les seves decisions per limitar els intents d’ingerència i manipulació electoral llançats per països com Rússia, una guerra híbrida que s’ha accelerat després de la invasió militar d’Ucraïna. La normativa digital europea també va en aquesta direcció. «No hi ha res en la legislació europea que infringeixi els drets humans dels nord-americans o els europeus», ha explicat al WSJ James Rubin, exdirector de l’oficina del Departament d’Estat que durant l’era Biden va combatre la desinformació estrangera.

L’administració Trump ha fet un gir de 180 graus al considerar, per primera vegada, que les lleis europees amenacen drets bàsics. La seva presumpta defensa de la llibertat d’expressió també l’ha portat a tancar organismes com el dirigit per Rubin la missió del qual era evitar les ingerències estrangeres en la política nacional. Curiosament, la Casa Blanca trumpista també ha tensionat la seva històrica aliança transatlàtica a l’imposar aranzels a la UE, estendre la mà a Vladímir Putin i refredar les seves relacions amb Kíiv.

Multes a les tecnològiques

Notícies relacionades

Per ara, la DSA només ha llançat advertències per una possible infracció a la plataforma xinesa TikTok i a la xarxa social X, abans coneguda com a Twitter i propietat d’Elon Musk, mà dreta de Trump. No obstant, la UE ha acudit a altres normatives digitals per imposar multes de 500 i 200 milions de dòlars a Apple i Meta, respectivament, i per advertir Alphabet que el seu mercat d’aplicacions Google Playincompleix la llei, obrint la porta a una altra sanció multimilionària.

La campanya de l’administració Trump s’entén com una defensa dels interessos dels gegants de Silicon Valley. Amazon, Google i Meta, propietària de Facebook i Instagram, van donar un milió de dòlars al fons per a la investidura presidencial de Trump, mentre que el director executiu d’Apple, Tim Cook, ho va fer a títol personal. Tot i així, el Govern nord-americà no ha frenat l’agressivitat dels reguladors antimonopoli a casa i, a través del Departament de Justícia, fins i tot ha exigit la desintegració d’algunes d’aquestes companyies.