DADES DEL PIB

El creixement de la Xina augmenta un 4,9% en el tercer trimestre

La dada del PIB confirma la recuperació del gegant asiàtic després de l'enfonsament històric patit al gener per la pandèmia

55488335 60

55488335 60 / STR (AFP)

1
Es llegeix en minuts
AFP

L’economia xinesa va registrar un repunt del 4,9% interanual en el tercer trimestre, confirmant la seva recuperació després d’un enfonsament històric del PIB a principis d’any a causa del coronavirus, segons les estadístiques oficials publicades dilluns. L’alça és, no obstant, lleument inferior a les previsions d’un grup d’analistes enquestats per l’AFP (+5,2%).

Tot i que presa amb cautela, la xifra oficial del PIB de la Xina sempre és estudiada de prop, tenint en compte el pes del país en l’economia mundial. Amb tot, el ritme de creixement continua distant del del 2019 (+6,1%), que, tot i així va ser el més baix en tres dècades.

Però continua sent molt millor que el del primer trimestre (-6,8%), quan la Xina va registrar els seus pitjors resultats econòmics des del final de l’era maoista, just quan l’epidèmia de Covid-19 paralitzava el país.

El gegant asiàtic, on va aparèixer el nou coronavirus a finals de l’any passat, va aconseguir erradicar pràcticament l’epidèmia al seu territori i va emprendre el camí del creixement en el segon trimestre (+3,2%). D’altra banda, les vendes minoristes també van augmentar el setembre respecte a l’any anterior (+3,3%).

Aquest indicador clau del consum va arribar a territori positiu per primera vegada en un any l’agost passat (+0,5% interanual), després de la caiguda causada per l’epidèmia. Amb tot, queden sectors en vermell, com l’hoteleria, la restauració i l’oci.

Notícies relacionades

El resultat és superior que preveien els analistes, que apostaven perquè fos del +1,6%.

Així mateix, la producció industrial va registrar la seva millor marca des de començament d’any, amb una pujada del 6,9% interanual (més del que esperaven els analistes interrogats per l’agència Bloomberg, que apuntaven que el creixement seria del +5,8%).