LA INVESTIGACIÓ DEL VIRUS

La Xina troba una mostra viva de coronavirus en un paquet de bacallà congelat

Aquesta descoberta podria significar que el virus «utilitza els productes refrigerats com a portadors», cosa que possibilitaria la seva propagació «transfronterera i a llarga distància»

55472868 60

55472868 60 / AP

2
Es llegeix en minuts
Efe

La Xina ha trobat, per primera vegada, una mostra viva del coronavirus SARS-CoV-2 a l’embalatge de paquets de bacallà congelat importat rebuts al port oriental de Qingdao, escenari de l’últim rebrot al país asiàtic. El Centre de Prevenció i Control de Malalties de la Xina ha remarcat que es tracta de «la primera vegada que s’ha confirmat fora d’un laboratori que aquest nou coronavirus pot sobreviure durant un llarg període a l’exterior de l’empaquetament de productes en condicions especials de transport refrigerat».

Aquesta descoberta podria significar que «el coronavirus utilitza els productes refrigerats com a portadors», cosa que possibilitaria la seva propagació «transfronterera i a llarga distància», va informar ahir a la nit el diari estatal ‘Global Times’.

«Els virus supervivents a la superfície dels productes sembla que poden infectar qui hi entri en contacte sense utilitzar protecció», cosa que col·loca en situació especialment arriscada els treballadors del sector, sostenen les autoritats sanitàries xineses.

«Risc molt baix» per als consumidors

No obstant, van assegurar que no s’han detectat fins al moment contagis de coronavirus a través de la ingesta d’aliments, per això van considerar «molt baix» el risc d’infecció per al públic general. La font no va especificar d’on procedia l’embalatge infectat.

Esmentat per ‘Global Times’, el subdirector del Departament de Biologia de Patògens de la Universitat de Wuhan, Yang Zhanqiu, va opinar que aquest descobriment «ajuda a avançar en la investigació sobre la capacitat de supervivència del virus, sobre la seva estructura vital i, el més important de tot, els seus orígens».

Origen en espècies aquàtiques

Segons Yang, si la seqüència genètica del virus detectat als embalatges de bacallà coincideix amb la trobada en humans, podria posar sobre la taula la possibilitat que s’originés a través de criatures aquàtiques, i no ratpenats o pangolins.

Les autoritats sanitàries xineses van concloure la setmana passada que l’origen del rebrot detectat l’11 d’octubre a la ciutat de Qingdao, a l’est del país, es va deure precisament que dos estibadors del port van contraure el virus a l’entrar en contacte amb productes que contenien restes del virus.

Aquests dos positius, diagnosticats el 24 de setembre, van rebre tractament a l’Hospital de Malalties Pectorals de Qingdao, on es va localitzar setmanes després el recent rebrot.

Les indagacions oficials van concloure que una mala desinfecció de l’aparell de tomografia axial computarizada (TAC) d’aquest hospital, després del seu ús per un infectat, va propiciar la propagació del virus al centre i va resultar en el contagi de 13 persones.

Cribratge massiu

Notícies relacionades

Per frenar el rebrot, Qingdao va posar en marxa una campanya d’anàlisi a tota la seva població, conclosa divendres passat, i en cinc dies va realitzar gairebé 11 milions de proves d’àcid nucleic als seus habitants, sense trobar més positius que els 13 anunciats prèviament.

L’últim informe de la Comissió Nacional de Sanitat de la Xina, publicat aquest dilluns, apunta que hi ha al país asiàtic 249 infectats actius, quatre dels quals es troben en estat greu.

Temes:

Xina Coronavirus