administració

El CSIF demana un rescat per als serveis públics amb 395.627 nous efectius

«No podem continuar enfrontant-nos a aquesta terrible pandèmia sense els mitjans adequats», declara el president de la central, Miguel Iborra

zentauroepp55331194 file   in this sept  15  2020  file photo  medical workers t201009213605

zentauroepp55331194 file in this sept 15 2020 file photo medical workers t201009213605 / Jean-Francois Badias

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els serveis públics necessiten un rescat després d’una dècada de retallades no revertides i l’augment del sostre públic de despesa és l’oportunitat que veu el CSIF per començar a implementar-lo. La central, amb forta presència en el sector públic, estima que l’Estat del Benestar espanyol necessita 395.627 nous empleats públics per contenir l’envelliment de les plantilles i cobrir les carències que ha deixat en l’aire la crisi de la Covid. «No podem continuar enfrontant-nos a aquesta terrible pandèmia sense els mitjans adequats», ha declarat el president del CSIF, Miguel Iborra, aquest dilluns en roda de premsa.

Els col·lapses en la gestió dels ertos o per posar en marxa el nou Ingrés Mínim Vital fan evident, a ulls de la central, un necessari reforç de les plantilles. «Hem vist el que ha passat per la falta de personal en serveis com el SEPE i la Seguretat Social», ha declarat Iborra. És per això que el CSIF ha plantejat a l’Estat que acceleri i incrementi les ofertes públiques d’ocupació per als pròxims anys i que, en un període de tres anys, les plantilles del SEPE guanyin 3.200 efectius i les de la Seguretat Social i els seus organismes dependents 6.000 més. L’Administració General de l’Estat (AGE), en el seu conjunt, necessita de 47.300 efectius, segons estima el CSIF.

Notícies relacionades

Aquest rescat públic el pretenen des de la central tant en l’àmbit de l’AGE, com en altres pilars de l’Estat del Benestar com la Sanitat. «Si Espanya i Itàlia han sigut dels països que més dificultats van tenir en la primera onada de la Covid és que els seus sistemes nacionals de salut estaven molt agafats amb pinces». Per argumentar l’esmentada afirmació es remet a les dades d’inversió pública per habitant. Així, si Espanya inverteix per persona un total de 2.255 euros i Itàlia fa el mateix amb 2.404 euros; països veïns com França (3.594 euros) i Alemanya (3.990 euros) registren xifres sensiblement superiors.

«A Espanya tenim els millors professionals, que és molt diferent que tenir el millor sistema de salut», ha declarat Iborra. Per reforçar l’esmentat sistema, el CISF revindica que el gruix d’aquests gairebé 400.000 reforços que ha estimat necessaris siguin destinats a Sanitat. Concretament ha xifrat en 289.235 els reforços que necessiten les plantilles de metges, infermers i altres professionals sanitaris; a reclutar en un període de 10 anys.