indústria

Akzo Nobel compra una divisió d'Industrias Titan

La família Folch-Rusiñol es desprèn del negoci de pintures decoratives que té 425 empleats

L'operació obre incerteses sobre l'impacte a la plantilla per possibles duplicitats en la producció

zentauroepp14766660 industrias titan201019125837

zentauroepp14766660 industrias titan201019125837

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso

 La multinacional neerlandesa AkzoNobel ha adquirit el negoci de pintures decoratives de la catalana Industrias Titan, amb la qual cosa la popular marca Titanlux passarà ara en mans d’aquest grup. AzkoNobel no ha donat a conèixer l’import de l’operació, però ha precisat en un comunicat que l’adquisició està subjecta a l’aprovació dels reguladors, que espera obtenir «abans del final del primer trimestre del 2021».

Fundada el 1917, Industrias Titan és propietat de la família Folch-Rusiñol, durant molts anys, accionista del Banc de Sabadell, i la seva divisió de pintures decoratives genera uns ingressos del voltant de 80 milions d’euros a l’any, amb Titanlux com una de les marques més reconegudes. Aquesta divisió suma 425 empleats, 8 centres logístics i de serveis i 3 plantes productives situades a Barcelona, Las Palmas i Maia (Portugal).

Azko Nobel té 33.000 empleats a 150 països. A Espanya té tres plantes de producció, a la Zona Franca de Barcelona (on també hi ha Titanlux) i en dues instal·lacions més a la província: a Vallirana i a Vilafranca de Penedès. Després de conèixer-se el tancament de l’operació, s’obren interrogants sobre les duplicitats existents entre les dues firmes des d’un punt de vista industrial, especialment a la zona de Barcelona.

La planta d’Akzo que podria estar més afectada per possibles duplicitats és la de la Zona Franca, on es produeixen pintures decoratives (Bruguer), ja que en les altres s’han especialitzat en pintures en pols. A la planta de Vallirana hi va haver tensions laborals abans de l’estiu per la supressió del torn continu (24 hores al dia, set dies a la setmana), cosa que va comportar acomiadaments. En l’actualitat, fonts sindicals asseguren que «s’han canviat acomiadaments per hores extres», davant un increment de l’activitat inesperat d’un 30% per sobre de les previsions. 

Akzo està en procés d’expansió i diversificant la producció. En aquest objectiu, va adquirir fa dos anys Xylazel, la divisió de pintures per a fusta de Zeltia (ara Pharmamar) per 21,8 milions.

Notícies relacionades

El conseller delegat d’AzkoNobel, Thierry Vanlancker, ha assegurat que el mercat espanyol «presenta un fort potencial de creixement i aquesta és una excel·lent oportunitat per a nosaltres per reforçar la nostra posició a la regió». Per la seva banda, Alberto i Joaquín Folch-Rusiñol, en nom d’Industrias Titan, s’han mostrat «convençuts» que la multinacional neerlandesa «cuidarà el llegat de Titan de la mateixa forma que ho ha estat fent la família durant més de 100 anys».

AkzoNobel ja compta amb marques internacionals com Dulux, Hammerite, Interpon o Sikkens, i també en disposa d’altres locals com Bruguer, Procolor o Xylazel, per tant, amb Titanlux reforçarà la seva posició a Espanya i Portugal.