reacció a l'anunci del govern

Els agents socials lamenten la recomanació del teletreball sense pacte

CCOO i UGT reclamen un paquet d'iniciatives per protegir també els treballadors essencials

PIMEC demana buscar un equilibri entre les mesures sanitàries i el manteniment de l'economia

GRAFCAT5734. BARCELONA (ESPAÑA), 29/04/2020.- Ylenia, profesora de P3 en una escuela privada da clases en línea a sus alumnos usando una aplicación de videoconferencias , con la que puede ver e interactuar en directo con sus alumnos al mismo tiempo durante el estado de alarma decretado por el Gobierno por la crisis del coronavirus.EFE/ Enric Fontcuberta

GRAFCAT5734. BARCELONA (ESPAÑA), 29/04/2020.- Ylenia, profesora de P3 en una escuela privada da clases en línea a sus alumnos usando una aplicación de videoconferencias , con la que puede ver e interactuar en directo con sus alumnos al mismo tiempo durante el estado de alarma decretado por el Gobierno por la crisis del coronavirus.EFE/ Enric Fontcuberta / Enric Fontcuberta (EFE)

3
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

L’anunci aquest diumenge que la Generalitat demanarà a les empreses tornar al teletreball durant les pròximes dues setmanes ha agafat per sorpresa els agents socials, als quals no s’havia comunicat la mesura. Els sindicats han reclamat al Govern que els convoqui per explicar-los la situació epidemiològica a Catalunya i poder acordar un paquet d’iniciatives per protegir la salut de tots els treballadors, inclosos els treballadors essencials que no poden fer la seva tasca a distància. La patronal Pimec, per la seva part, demana buscar un «equilibri» entre les mesures sanitàries i «mantenir al màxim l’economia».

«Si la situació epidemiològica requereix que es prenguin mesures en àmbits laborals, ens sembla malament que es comuniquin pels mitjans sense trucar als sindicats i patronals», lamenta Cristina Torre, secretària d’acció sindical de CCOO Catalunya. L’anunci del Govern, critica, generarà «incertesa» als treballadors i als empresaris. «Ara ens trucaran els treballadors per preguntar-nos com comunicar a l’empresa que teletreballaran i això no es pot fer, perquè el teletreball sempre ha de ser voluntari per les dues parts», exposa.

Torre defensa que les mesures que s’estan prenent per combatre la pandèmia són «sempre parcials» i destaca la seva preocupació perquè «molts treballadors essencials tornin a patir de nou les conseqüències més dures de la crisi sanitària». Per això, reclama a la Generalitat que convoqui les encara pendents taules de seguiment previstes en l’acord per a la reconstrucció econòmica i social que va subscriure el Govern i els agents socials a finals de juliol: «Que ens expliquin la situació general i puguem proposar mesures en tots els àmbits».

Respectar els drets

Núria Gilgado, secretària de política sindical d’UGT  de Catalunya, també critica que el Govern hagi comunicat en RAC-1 una mesura com la del teletreball preferencial que afecta l’àmbit laboral i reclama que s’abordi amb els agents socials. «El teletreball ha demostrat que és una mesura important de prevenció contra el coronavirus, és millor aplicar-la per evitar empitjorar la situació. Però no s’ha de tornar a implantar de la manera improvisada com es va haver de fer a l’abril. Se n’han de donar garanties i respectar els drets dels treballadors, facilitzar-los els mitjans per realitzar la seva tasca i regular i respectar la jornada», remarca.

Gilgado lamenta que moltes empreses obliguessin els seus treballadors a tornar al centre de treball al juliol i sobre tot al setembre, intentant «normalitzar una situació que no és normal». També remarca que a finals de l’estiu es va posar molt focus en la tornada a l’escola, però «es va deixar de banda la tornada al treball». En aquest sentit, considera que la recomanació de treballar a distància suposa una «mesura auxiliar per una part dels treballadors», però és necessari «garantir la protecció sanitària per als trealladors bessencials» que no se’n podran beneficiar-se. 

Extremar la precaució

Notícies relacionades

El president de Pimec, Josep González, també considera que «no s’està optimitzant el treball» de les taules de diàleg social per part de la Generalitat: «Hauria sigut millor que ens haguessin trucat per consensuar les mesures en un àmbit en el qual estem tots d’acord, que és combatre la pandèmia». El líder patronal destaca que el teletreball «ha funcionat molt bé durant la crisi del coronavirus i que ha vingut per quedar-se», però demana buscar un «equilibri entre les mesures sanitàries i els perjudicis econòmics que cal evitar», particularment en els sectors més afectats, com l’hostaleria, la restauració i la cultura.

Pimec, afegeix, recomanarà els seus associats que «extremin la precaució» i facilitin el teletreball. Però afegeix que cada empresa haurà d’avaluar el seu nivell i risc de contagis i actuar-hi en conseqüència. «Els contagis no es produeixen majoritàriament al centre de treball, sinó en la mobilitat i la concentració de persones. Les empreses han pres mesures i el nivell de contagis des de setembre no ha sigut gaire alt», exposa.