previsions

Catalunya afronta la pitjor pitjor caiguda del PIB en 80 anys

Al descens del 10%, el Govern suma un nou escenari que podria portar la caiguda d'activitat aquest any al 12%

El PIB va experimentar en el segon trimestre una patacada del 16,9%, pel menor consum de les famílies i la inversió privada

aragones co

aragones co

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Catalunya patirà aquest any la pitjor caiguda d’activitat des de la guerra civil, segons les estimacions del Govern. Al descens del 10% en el producte interior brut (PIB) aquest any, que el vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès, va avançar en una entrevista amb EL PERIÓDICO, afegeix un nou escenari que podria situar el descens en el 12% si s’agreuja la crisi sanitària. En els dos casos, els registres manquen de precedents en més de 80 anys, segons admeten a la Conselleria d’Economia.   

Tant en la millor com en la pitjor de les estimacions, l’economia catalana recuperaria part del perdut l’any que ve, amb una alça del 7,7% en la previsió més positiva i del 4,5% en la pitjor, que no permetria recuperar el nivell precrisi almenys fins d’aquí dos anys.

Consum i inversió

La Conselleria d’Economia ha revisat les previsions que va fer l’abril passat, amb un descens entre el 7,6% i el 8,8%,  davant el deteriorament de la situació que s’ha viscut a la part central de l’estiu. Segons aquests càlculs, el PIB va experimentar una caiguda del 16,9% en el període abril-juny, respecte al primer trimestre.  I tot això malgrat que al maig es van començar a aixecar les restriccions i limitacions a l’activitat, que van finalitzar al juny. En el tercer trimestre es va registrar una progressiva recuperació de l’activitat, «que ha perdut intensitat a partir del mes d’agost», segons les estimacions de la Conselleria. 

Notícies relacionades

En conjunt, les previsions macroeconòmiques per a l’economia catalana mantenen un escenari de recuperació «que serà progressiva». El descens de l’activitat més pronunciat del previst es deu essencialment a la caiguda de la demanda interna (consum de les famílies i inversió privada). En el cas del consum, l’estimació de caiguda per a l’exercici oscil·la entre l’11,3% i el 13,1%; i en el de la inversió, entre, el 17,8% i el 20,1%. El consum de les administracions juga un paper estabilitzador, amb alces entre el 5,9% i el 6,2%.

Per la seva banda, la taxa d’atur es mourà aquest any entre el 15,4% i el 16,1% en la pitjor de les estimacions i entre el 15% i el 16,2% l’any que ve, segons els càlculs de la Conselleria.