Consell de Ministres

El Govern central aprova un pla per mobilitzar 8.900 milions en l'impuls de l'hidrogen verd

Es fixa com a objectiu per al 2024 comptar amb una potència instal·lada d'entre 300 i 600 megawatts d'aquesta tecnologia

zentauroepp54111855 teresa ribera200714163314

zentauroepp54111855 teresa ribera200714163314 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El Consell de Ministres donarà previsiblement llum verda aquest dimarts al full de ruta per impulsar l’hidrogen verd que preveu mobilitzar 8.900 milions d’euros d’inversió, tant pública com privada, d’aquí al 2030. Un pla que incorpora com a novetat a la seva redacció final un objectiu intermedi a 2024 d’entre 300 i 600 megawatts de potència instal·lada d’aquesta tecnologia.

El document, elaborat el ministeri per a la Transició Ecològica, inclou 60 mesures. Entre les quals, la instal·lació de 4.000 megawatts de potència instal·lada d’electrolitzadors el 2030 i que, com a mínim, el 25% del consum d’hidrogen per la indústria sigui d’origen renovable. En l’actualitat, la indústria fa servir la pràctica totalitat de les 500.000 tones d’hidrogen que consumeix Espanya anualment. Però majoritàriament, es tracta d’hidrogen d’origen fòssil (denominat «hidrogen gris»), és a dir, fa servir gas natural com a matèria primera en la seva elaboració.

A més, el pla també preveu la implantació d’una flota d’almenys 150 autobusos; 5.000 vehicles lleugers i pesants; i 2 línies de trens comercials propulsades amb hidrogen renovable. Així com una xarxa amb un mínim de 100 hidrogeneres i maquinària de handling  propulsada amb hidrogen als cinc primers ports i aeroports.

En total, es necessitarà una inversió de 8.900 milions d’euros per facilitar la posada en marxa de projectes de producció d’hidrogen renovable i generació elèctrica renovable associada, adaptacions industrials i mobilitat, segons ha informat el Ministeri per a la Transició Ecològica. A més, possibilitaran reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle en 4,6 milions de tones equivalents de CO2 (CO2eq).

D’altra banda, aquest full de ruta anticipa una visió de quin serà el paper de l’hidrogen en les següents tres dècades, en què Espanya pretén «liderar un projecte país cap a una economia descarbonitzada», de manera que es fomenti la cadena de valor innovadora, el coneixement aplicat de la indústria, el desenvolupament de projectes pilot al llarg del territori nacional i el recolzament a les zones de transició justa.

¿Què és l’hidrogen?

Notícies relacionades

L’hidrogen no és una font primària d’energia, com ho poden ser el sol o el vent, sinó un vector, és a dir, un producte manufacturat que té com a principal característica la seva capacitat per emmagatzemar energia. En el cas que es facin servir energies renovables en la seva fabricació, l’hidrogen obtingut tindrà la consideració d’«hidrogen verd» o «hidrogen renovable».

Oportunitats

Segons el pla, l’aposta per l’hidrogen renovable activarà el desenvolupament de cadenes de valor acompanyat d’una R+D+i energètica espanyola més gran, que es convertirà, a més, en un pilar per a un desenvolupament econòmic sostenible. Així, obrirà noves oportunitats de generació d’ocupació sostenible i d’activitat econòmica en àmbits com la fabricació d’acobladors d’electrolitzadors, de piles de combustible, de components (electrònica, control, automoció, mecànica), de vehicles, drassanes, de dipòsits a pressió, hidrogeneres o plantes de producció d’hidrogen renovable, així com la seva gestió, solucions d’emmagatzemaments a gran escala, equips per al transport d’hidrogen o de serveis de mobilitat basats en hidrogen renovable.