conflicte industrial

Acciona executa l'acomiadament dels 500 treballadors a Nissan

Els sindicats plantegen una demanda contra l'empresa per anul·lar l'ero

foto 3700105

foto 3700105

2
Es llegeix en minuts

Acciona ha executat aquest divendres l’acomiadament d’uns 500 treballadors de la planta que Nissan té a la Zona Franca de Barcelona i els ha abonat la indemnització mínima legal prevista de 20 dies per any treballat amb un màxim de 12 mensualitats.

Així ho han explicat fonts sindicals que han afegit que, després d’acabar el 25 de setembre sense acord el període de consultes de l’ero, Acciona ha portat a terme avui els acomiadaments, per la qual cosa els sindicats plantejaran una demanda davant els tribunals a fi d’aconseguir la nul·litat de l’ero.

Fonts d’Acciona Facility Services, per la seva part, han assegurat que «com que no existeix cap relació contractual» amb Nissan i «davant la possibilitat que els treballadors d’Acciona tornin a entrar a la fàbrica per les decisions que ha pres Nissa,n l’ero, lamentablement, segueix endavant».

Acusacions mútues

Aquestes fonts acusen Nissan de «cancel·lar unilateralment el contracte» amb Acciona a l’agost i remarquen que va proposar en diverses comunicacions a la multinacional japonesa que aquests treballadors –550, segons Acciona– tornessin a ocupar el seu lloc de treball fins a finals del 2021, quan es tancarà la planta de la Zona Franca.

Es tracta d’un conflicte laboral derivat de la crisi industrial de Nissan a Catalunya, ja que aquest personal d’Acciona prestava funcions principalment de logística en la planta de la Zona Franca.

Nissan afirma que Acciona va rescindir unilateralment el contracte, mentre que Acciona Facility Services al·lega que Nissan no va oferir cap solució als seus subcontractistes i que era «inviable» mantenir l’activitat en les condicions que Nissan oferia. Més enllà de les raons que ofereixen les multinacionals sobre la rescissió del contracte, Acciona va acabar presentant un ero per a aquestes 500 persones que finalment va acabar sense acord.

Com que Nissan i Acciona no van arribar a un pacte sobre la possibilitat de pactar un altre contracte de serveis per a la planta de la Zona Franca, l’empresa automobilística va assegurar que l’única opció viable era preparar-se per a la internalització dels serveis que Acciona havia estat deixant fins al 10 d’octubre. És a dir, que Nissan està formant personal perquè porti a terme tasques de logística.

Divisió dels treballadors

Notícies relacionades

Fonts de CCOO han assegurat que, una vegada executats els acomiadaments, preveuen presentar una demanda contra l’acomiadament col·lectiu davant el TSJC al·legant mala fe per part d’Acciona o nul·la voluntat negociadora. El seu objectiu és aconseguir que l’ero es declari nul, fet que veuen possible, i asseguren que hi pot haver resolució en un termini de tres mesos. No obstant, la plantilla d’Acciona afronta amb discrepàncies aquesta crisi industrial, ja que una part dels treballadors, representats pel Col·lectiu Ronda, es van posicionar ahir en contra que CCOO, UGT i CGT interposessin una demanda en el seu nom d’impugnació de l’acomiadament col·lectiu.

De fet, els representats pel Col·lectiu Ronda van presentar fa mesos als jutjats una demanda per cessió il·legal de treballadors a fi d’aconseguir que es reconegués que eren, a la pràctica, treballadors de Nissan.

Temes:

Nissan Acciona