ENERGIA

La instal·lació de panells solars es dispara a Catalunya

Les instal·lacions per a autoconsum elèctric van augmentar el 52% en tres mesos després del confinament

Els municipis amb més vivendes unifamiliars i de més renda són els que incorporen més plaques per a consum domèstic, Sant Cugat al capdavant

54488610 601

54488610 601 / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

L’autoconsum elèctric s’ha disparat a Catalunya. Segons les últimes dades recopilades pels tècnics de la Conselleria d’Empresa i Coneixement, les instal·lacions fotovoltaiques sumaven ja a finals de juny les 4.474, amb un total de 55,85 MW de potència, amb un creixement del 52% en un sol trimestre. Les dades de l’Observatori de l’Autoconsum a Catalunya, que ha posat en marxa l’Institut Català d’Energia (Icaen), apunten que malgrat les setmanes de confinament per la Covid-19, es van fer 1.475 noves instal·lacions, la majoria corresponents a l’àmbit domèstic. Segons aquestes mateixes dades, el 73% de les instal·lacions tenen una potència igual o inferior als 5 quilowatts, mentre que només el 7,2% corresponen a instal·lacions de més de 25 kw.

Des que va canviar la normativa estatal el 2019, que va permetre eliminar barreres legals per a l’autoconsum elèctric, el creixement és constatable. La Generalitat també va simplificar els tràmits administratius mitjançant el decret 16/2019. 

Sant Cugat, el lloc de més instal·lacions d’autoconsum

Les dades del Govern apunten també que és Sant Cugat del Vallès el municipi català amb un major nombre d’instal·lacions d’autoconsum (un total de 380), mentre que és a Barcelona on es registra globalment la potència més gran contractada (3,9 MW).  Santa Eulàlia de Ronçana (Vallès Oriental) és el municipi amb més penetració relativa de les instal·lacions d’autoconsum, ja que compta amb 12 instal·lacions per cada 1.000 habitants, seguida de Tiana i Alella, al Maresme, amb vuit i 7,8 instal·lacions per cada 1.000 habitants. 

Els ajuntaments ofereixen bonificacions per a la instal·lació d’aquest tipus de generadors energètics d’ús privat, per la qual cosa aquest factor influeix també, a més del lògic nivell de renda o el tipus de vivendes. Efectivament, hi ha una clara correlació entre el nombre d’instal·lacions d’autoconsum elèctric i el nombre de vivendes unifamiliars a les poblacions. «La transició energètica de Catalunya requereix aprofitar el potencial que ofereixen les energies renovables en totes la seves modalitats», reconeixen en fonts de la Conselleria d’Empresa, que consideren que l’autoconsum és un dels eixos de la política energètica del Govern. 

Model Netflix per a l’energia

La Unió Espanyola Fotovoltaica (Unef), la patronal que agrupa les empreses espanyoles del sector, ha reconegut que la tendència a Catalunya és extensible a tot Espanya. El director general d’Unef, José Donoso, ja va reconèixer en la presentació de l’espectacular creixement del 2019 que s’espera per a aquest any un creixement de l’autoconsum en l’àmbit residencial, per l’augment de les bonificacions fiscals per part de les administracions locals i regionals i per la taxa d’estalvi més gran durant el període de confinament. El cost de les instal·lacions, que majoritàriament poden situar-se entorn dels 5.000 euros, ha anat aparellada a més temps per informar-se per part de les llars.

Notícies relacionades

La Unef pronostica un creixement en el nombre de projectes, tot i que no tant així de megawatts (MW), al tractar-se d’autoconsum domèstic. Algunes firmes del sector elèctric també han ofert alternatives per afrontar instal·lacions d’autoconsum sense inversió inicial, amb models de subscripció que faciliten també la penetració d’aquest tipus d’alternatives energètiques. La idea és que es continua pagant una part fixa a la comercialitzadora elèctrica (entorn del 30% de la factura estàndard) i se substitueix la part variable del teu consum per la quota mensual d’energia solar. En general, els usos d’energia solar no suposen una desconnexió total del la xarxa elèctrica per evitar casos de desproveïment en cas de fallada de la instal·lació o molts dies consecutius d’escassa generació. 

Per a una desconnexió total de la xarxa, és necessària la instal·lació de bateries intel·ligents que eleven considerablement el cost de les instal·lacions, que de mitjana solen amortitzar-se en uns 10 anys. 

Temes:

Energia