Eurostat

La pandèmia destrueix tres vegades més ocupació a Espanya que a la UE

Espanya va registrar la caiguda més gran del PIB de la UE en el segon trimestre i una pèrdua d'ocupats de més d'un milió de persones

zentauroepp54308136 sona euro200731133207

zentauroepp54308136 sona euro200731133207 / picture alliance Uli Deck dpa

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

L’extensió de la pandèmia no ha entès de fronteres dins dels estats membres de la Unió Europea (UE), però el cop econòmic sí que ha sigut diferent en uns països que en d’altres. Espanya ha sigut l’economia més damnificada per la Covid-19 i el terratrèmol socioeconòmic ha destruït tres vegades més llocs de treball en aquest país que a la mitjana del conjunt de la UE. Així ho constaten les dades de l’Eurostat publicades aquest divendres, que reflecteixen també que la caiguda del PIB a Espanya ha sigut la més acusada de tot el club europeu durant els primers compassos del virus.

L’economia de la Unió Europea va registrar una caiguda del PIB de l’11,7% durant el segon trimestre de l’any, la més gran de tota la seva sèrie històrica. Espanya va ser l’economia que més va patir els efectes econòmics de la pandèmia, i va experimentar una caiguda de les seves produccions del 18,5% entre els mesos d’abril i juny. La caiguda de l’activitat econòmica va arribar acompanyada d’una forta destrucció d’ocupació, que deixa a la vegada la pèrdua d’ocupació més gran de la història del club europeu.

L’ocupació  va caure el 2,6% de mitjana a la UE, dada que constitueix la caiguda més gran des del 1995, primeres xifres registrades per l’Eurostat. A Espanya la pèrdua d’ocupats va ser gairebé tres vegades més gran, concretament del 7,5%. Això s’ha traduït en una pèrdua de més d’un milió de llocs de treball, segons les dades manejades per l’Eurostat. Dels 19,8 milions d’ocupats del primer trimestre als 18,7 milions amb què va tancar el segon.

Els primers efectes de la Covid-19 que van marcar part de les dades del primer trimestre s’han disparat durant el segon. Si el PIB de la UE va tancar els tres primers mesos de l’any amb una caiguda del 3,2%, especialment influïda aquesta xifra per l’ensorrament de l’activitat en les últimes setmanes de març; la caiguda del PIB s’ha multiplicat gairebé per tres en el trimestre posterior. Amb especial incidència en les economies del sud i de l’est d’Europa.

El sud i l’est, els més perjudicats

Espanya ha sigut l’estat més damnificat per la crisi de la Covid, amb una caiguda del 18,5% del seu PIB en el segon trimestre; seguida per Hongria (-14,5%), Portugal (-13,9%) i França (-13,8%). L’antic estat membre del club europeu, el Regne Unit, va registrar una caiguda en el seu PIB de més proporcions, fins al 20,4%. Les dades publicades aquest divendres per l’Eurostat en relació amb el PIB, a falta de veure l’evolució del segon semestre, van en la línia de les publicades per altres organismes internacionals, com l’OCDE, l’FMI o el Banc d’Espanya. Aquests van vaticinar unes caigudes del PIB espanyol a tancament d’aquest any d’entre el 12,8% i l’11,1%.  

Notícies relacionades

El cop de la pandèmia també s’ha entrevist en les dades d’ocupació. L’Eurostat no ha desagregat per països l’impacte durant aquest segon trimestre, i amb prou feines uns quants estats (entre els quals, Espanya) disposen de xifres actualitzades al segon trimestre. En l’àmbit global l’ocupació destruïda ha sigut 4,5 vegades menor que el PIB perdut en el conjunt de la UE. Una proporció una mica menor en el cas espanyol, que ha perdut el 18,5% del seu PIB i el 7,5% de la seva ocupació. És a dir, aquesta segona ha caigut 2,5 vegades menys que el PIB.

Un comportament de l’ocupació, especialment en el cas espanyol, sense precedents, i condicionat pel caràcter sobtat i sanitari de l’actual crisi. Tradicionalment en períodes de crisi les produccions han caigut en menor proporció que l’ocupació, com va ser en el cas de l’anterior crisi financera, la del 2008.

Temes:

Ocupació