Precarietat en el sector públic

Interins demanen fixesa al Parlament: «Us hem acompanyat durant la Covid»

La CUP, amb el possible recolzament d'ERC i comuns registra una proposició de llei perquè el Govern converteixi en fixos els temporals de llarga durada en l'Administració

pic

pic

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Plataforma d’Interins de Catalunya (PIC) ha presentat aquest dimarts al Parlament una proposició de llei per instar el Govern que regularitzi el personal temporal en frau de llei que treballa per a l’Administració. El tràmit legislatiu l’ha registrat formalment la CUP i la presència en la roda de premsa de diputats d’ERC  i comuns anticipa un possible recolzament d’aquestes formacions a la mesura. La portaveu de la PIC Elisabet Ramos ha recordat la sentència del març passat del TJUE, en la qual instava el Regne d’Espanya i les seves administracions a corregir els abusos acreditats de temporalitat. «Són persones que ens han acompanyat durant tota la crisi de la Covid, no una relació de llocs de treball», ha declarat.

A Catalunya, segons les últimes dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) referents al primer trimestre del 2020, hi havia 110.900 treballadors de l’Administració Pública que exercien amb un contracte temporal; el 24,7% del total de les plantilles. Un grau d’interinitat que s’ha disparat i cronificat en l’última dècada, mancada de grans processos d’estabilització de plantilles a través de les ofertes públiques d’ocupació. Les grans borses d’interinitat es concentren especialment en els serveis públics gestionats des dels àmbits autonòmics, com la sanitat o l’educació, i sumen 892.800 temporals a tot Espanya.

Des de la PIC calculen que a Catalunya prop de 90.000 d’aquests interins o personal laboral amb contracte temporal corresponen a l’administració de la Generalitat i a través de la proposició de llei presentada aquest dilluns insten el Govern a corregir-ho. En paral·lel, el col·lectiu ja ha presentat unes 20 denúncies davant dels tribunals de suposats fraus de temporalitat. A Alacant, un jutjat de primera instància ja va reconèixer la fixesa d’un treballador municipal; malgrat que la sentència no és ferma i està pendent de recurs davant del Tribunal Superior de Justícia de València. Fins ara, les altes instàncies judicials han rebutjat aquest criteri.

Fixesa o 5.000 milions en indemnitzacions

Notícies relacionades

La proposta presentada per la CUP insta l’Executiu català a equiparar tot aquell treballador amb més de tres anys d’antiguitat al mateix lloc i amb els mateixos acompliments a les condicions que un funcionari o personal laboral indefinit. «No ens costarà ni un duro, ocupem ja places d’estructura», ha defensat Ramos en roda de premsa. Des de la PIC interpreten la sentència de març del TJUE per la via més garantista per al treballador en frau de llei, ja que el tribunal europeu també considera lícit indemnitzar monetàriament els interins en els esmentats supòsits. Els càlculs que maneja la PIC són que si la justícia donés la raó als 90.000 temporals, la Generalitat hauria d’abonar indemnitzacions per valor de 5.000 milions d’euros.

Des de la PIC han instat la Generalitat a «evitar el col·lapse judicial» que aquesta reguera de demandes suposaria i que l’Executiu català opti per fórmules de fixesa per llei. Una via que part del món jurídic veu impossible legalment, ja que obriria la porta a possibles denúncies de tercers, ja que aquests podrien al·legar que aquesta fixesa per decret vulnera la publicitat, la igualtat en l’accés i la meritocràcia que exigeix qualsevol procés de concurs públic d’ocupació.