Testimonis

Interins després de la sentència del TJUE: «Menys aplaudiments i més estabilitat»

La justícia europea sentencia que Espanya fa un ús abusiu de la figura de l'eventual en l'Administració i a EL PERIÓDICO parlem amb dos testimonis

interinos

interinos / JOAN MATEU PARRA

3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo / Gabriel Ubieto

El TJUE ha sentenciat aquest dijous que Espanya fa un ús abusiu de la figura de l’interí i l’eventual en l’administració. El tribunal europeu ha fet seves les conclusions expressades fa mesos per l’advocada general del la Unió Europea i ha donat la raó a centenars de milers de treballadors eventuals que fa anys que exerceixen funcions estructurals en totes les esferes del sector públic, des de l’Administració General de l’Estat, fins als ajuntaments, passant per les comunitats autònomes, els serveis sanitaris o els docents. Més d’un de cada quatre empleats del sector públic té un contracte temporal. A EL PERIÓDICO hem parlat amb dos testimonis de territoris i organismes públics diferents per conèixer la seva història.

Domingo Sánchez Ruiz: «Menys aplaudiments i més estabilitat»

Domingo Sánchez Ruiz porta tota una vida com a informàtic interí a l’Hospital Ramón y Cajal de Madrid. S’ocupa que cap error pugui alterar la informació clínica de l’hospital. Un treball «molt especialitzat i molt crític» al qual va arribar fa vint anys, quan el Servei Madrileny de Salut (SERMAS) el va contractar per a una vacant pendent d’oposició en un any o dos. Des de llavors fins avui mai s’ha arribat a treure la plaça a concurs. Ell és un dels interins la denúncia dels quals es va elevar a Brussel·les, al qual aquest dijous el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) els ha donat la raó. L’any 2002, les competències sanitàries es van transferir a les comunitats autònomes i, a partir de llavors, la Comunitat de Madrid –segons el relat de Sánchez– no només no convocava processos selectius, sinó que va començar a privatitzar.

Va ser l’any 2007 quan es van començar a mobilitzar, en associacions, però els tribunals espanyols tampoc els donaven la raó. Vagues, manifestacions... no trobaven cap solució fins que un company, que havia estudiat dret, va caure que Europa no permetia aquests comportaments i va aparèixer la possibilitat d’arribar al Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Però tampoc va ser fàcil. El 2017 van començar el procés però «tots els advocats» els deien «que ningú arriscaria el seu futur dient que la jurisprudència espanyola anava en contra de l’europea».

Tres anys més tard li han donat la raó. ¿I ara, què passarà? «La sentència no deixa lloc per a dubtes; hi ha abús i hi ha d’haver sanció», reconeix. La pilota està ara a la teulada dels tribunals espanyols, als quals correspon determinar quina mesura aplicar. «En el meu cas ja m’és igual, però seria una pena que els metges segueixin amb aquesta agonia i aquesta angoixa», afirma. Segons les dades del despatx d’advocats Javier Arauz, encarregat de portar aquesta causa, els serveis d’Urgències de Madrid tenen una temporalitat del 90%. «Als metges d’urgències se’ls hauria de d’aplaudir menys i donar-los estabilitat», adverteix.

Elisabeth Ramos: «Al Parlament, per a altres coses, han sabut buscar solucions creatives»

Elisabeth Ramos fa 20 anys que és interina a la Generalitat de Catalunya com a assessora jurídica al Departament d’Ensenyament. «M’han anat canviant de plaça, però el lloc de treball ha sigut sempre el mateix», explica. Entro amb l’inici de segle i la idea de treure’s aviat l’oposició. Es va quedar embarassada de la seva primera nena al cap de poc i a casa les petites van acabar sent tres. Una vegada aquestes havien crescut prou i Ramos es va plantejar tornar a preparar-se les oposicions, esclata la crisi. «Fa 11 anys que no convoquen noves places al meu departament», afirma.

Notícies relacionades

La sentència del TJUE, malgrat que no ha decretat l’estabilització que demanaven molts interins, ha reafirmat Ramos en les seves reivindicacions. «Amb 20 anys d’experiència no he de demostrar que soc vàlida. A més, a un interí no se li ha de pagar indemnització. Si no ho fos ja m’haurien fet fora», explica. Amb la resolució europea ja en ferm, Ramos procedirà pel contenciós administratiu que es reconegui l’ús abusiu que considera que l’Administració ha fet en el seu cas. «En l’únic que crec ara, desgraciadament, és en la justícia», declara.

Una gestió que no li assegurarà la plaça, però que li pot reconèixer un dret a indemnització en un futur si acaba sent reemplaçada per un funcionari de carrera. A la Generalitat li demana que faci cas de la sentència del TJUE i habiliti algun mecanisme per estabilitzar tots els interins que porten anys en aquesta situació. «Al Parlament, per a altres coses, han sabut buscar solucions creatives», apunta.