Emprenedoria i ciència

The Collider inverteix 250.000 euros en la creació de 5 'start-ups'

El programa de transferència tecnològica i acceleració ha generat 63 llocs de treball en tres edicions

«Treballem perquè el coneixement científic que es genera pugui traslladar-se al mercat», diu el director del projecte

zentauroepp48993504 economia collider mwc190708190509

zentauroepp48993504 economia collider mwc190708190509

2
Es llegeix en minuts
Guillem Tapia

The Collider, el programa de transferència tecnològica i acceleració promogut per la Mobile World Capital Barcelona, completarà la seva tercera edició amb la creació de cinc empreses que seran constituïdes el mes de juliol. La fundació ha invertit aproximadament 50.000 euros en cadascuna de les ‘start-ups’. No obstant, si es té en compte la formació, la infraestructura i l’acompanyament que s’ha brindat als diferents projectes, l’aportació total és del voltant d’1 milió d’euros.

«Hi ha una bretxa entre el coneixement científic que produïm –que és excel·lent– i com es trasllada al mercat. El nostre objectiu és connectar el món de la recerca amb el de l’empresa», relata Oscar Saladirector de The Collider. Per aconseguir-ho, el programa de la Mobile World Capital crea equips multidisciplinaris –amb professionals de perfil científic i de desenvolupament de negoci– a qui assigna tecnologies que han sigut desenvolupades per diversos centres d’investigació.

En la quarta edició del programa es van presentar 163 projectes aportats per diferents institucions científiques, i més de 1.000 emprenedors es van postular per integrar-se a alguna de les iniciatives. Després d’una primera tria, es van posar en marxa 15 grups de treball i, finalment, tan sols cinc dels projectes acabaran convertint-se en empreses. Les organitzacions que han aportat la tecnologia que finalment es portarà al mercat han sigut l’Hospital de Sant Pau, l’Institut de Física d’Altes Energies (UAB), l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia, l’Hospital Clínic-IDIBAPS i la Universitat de Barcelona.

5 projectes altament tecnològics

El leitmotiv de l’edició 2019-2020 de The Collider era Beyond the data (Més enllà de les dades), i sota aquesta premissa s’han creat les cinc empreses. En el cas de Cooling, ha desenvolupat una tecnologia de refrigeració que no consumeix energia ni genera emissions; Deep Detection ha dissenyat una cambra de rajos X que permet l’escaneig en línia i està especialment pensada per als processos productius en la indústria; Exheus està especialitzada en anàlisi de l’ADN; Geokinesia utilitza la tècnica de la teledetecció espacial per revelar deformacions del terreny amb precisió mil·limètrica, i Gofasd ha creat ‘software’ per al diagnòstic i tractament de malalties cognitives.

Notícies relacionades

Si prenem en consideració la trajectòria dels primers tres anys de The Collider, les xifres acumulades comencen a ser rellevants. En aquest període s’han llançat 14 ‘start-ups’ i s’han creat 63 llocs de treball, 39 dels quals directes.

Mobile World Capital Barcelona és una fundació participada per l’Administració i diverses corporacions amb l’objectiu fundacional d’aconseguir que l’impacte del Mobile World Congress a la capital catalana anés més enllà de la setmana que dura l’esdeveniment. En un any en què el congrés no s’ha pogut celebrar, és destacable que almenys alguns dels projectes satèl·lits impulsats per la fundació s’hagin pogut mantenir.

Temes:

Startups