El Govern posposa les oposicions presencials i massives pel temps que resulti 'imprescindible'

Més del 62% dels treballadors a l'AGE treballen de manera no presencial

4
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Govern ha decidit continuar amb l’ajornament de totes les proves selectives presencials i que tinguin una concurrència massiva pel temps que resulti «imprescindible», tot i que ha garantit la continuïtat de l’activitat malgrat la crisi sanitària i econòmica desencadenada pel coronavirus. Així ho ha traslladat la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias, durant una comissió al Congrés dels Diputats, on ha informat de totes actuacions dutes a terme pel seu Departament durant els últims dos mesos d’estat d’alarma.

«Es posposa la celebració de proves selectives presencials i de concurrència massiva pel temps que resulti imprescindible, tot i que es garanteix la continuïtat dels processos», ha informat la ministra a la resta de representants de partits polítics presents en el Congrés.

No obstant, Darias ha avançat que, quan finalitzi la suspensió dels terminis administratius decretada per la situació d’estat d’alarma per frenar l’expansió del coronavirus entre la població, els processos selectius es podran tramitar amb caràcter ordinari.

Mentrestant, durant aquests dos últims mesos, totes les unitats del Ministeri han mantingut el seu treball de manera ordinària, tant de manera presencial com no presencial, i han adoptat nous mecanismes per a reunions i nous àmbits de treball amb celebració de videoconferències, la flexibilització d’horaris o anticipant mesures que formaven part de l’itinerari de la legislatura i que es mantindran de manera permanent.

En concret, la ministra ha assenyalat un conjunt de més 60 mesures que han tingut per objectiu el «salvar vides, protegir la salut de les persones i garantir el funcionament dels serveis públics».

Segons les dades aportades per la ministra, actualment hi ha prop de 50.000 efectius en l’Administració General de l’Estat (AGE) prestant serveis presencialment, més de 110.000 treballant de manera no presencial i poc més de 3.000 es troben en aïllament, el que suposa un 27,7%, un 62,18% i un 1,76%, respectivament, sobre el total de la plantilla.

Reforç amb 1.540 contractacions 

A causa que algunes àrees essencials de la funció pública es troben sobrecarregades per fer front a aquesta crisi, especialment en matèria de sanitat i ocupació, el Ministeri ha pres mesures per reforçar el personal amb quotes de contractació en aquests àmbits.

En aquest sentit, ha autoritzat amb caràcter urgent la contractació de 1.540 treballadors destinats a l’Institut Nacional de Gestió Sanitària (Ingesa), Cos de Metges i d’Infermers Escala d’OO.AA. i serveis de les Delegacions i Subdelegacions del Govern.

També per als Cos de Metges Titulars del Ministeri de Sanitat, Cos Facultatiu de Sanitat Penitenciària; Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE), Fons de Garantia Salarial (Fogasa) i l’Institut de Gent Gran i Serveis Socials (Imserso).

A més, el Ministeri ha reforçat els Cossos de Gestió, Administratiu i Auxiliar de l’Administració Civil de l’Estat; Cos Nacional Veterinari i Cos d’Enginyers Agrònoms de l’Estat, Serveis d’Inspecció Fronterera (PIF) i el Centre de Seguiment i Coordinació d’Emergències del Ministeri de l’Interior. Així mateix, ha autoritzat la contractació de personal laboral i estatutari per a la Xarxa Hospitalària de Defensa i el Centre Militar de Farmàcia.

Al seu torn, Funció Pública ha autoritzat 288 jornades per a l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, l’Institut Social de la Marina, empreses del grup Mercasa, l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) i l’Enginyeria de Sistemes per a la Defensa d’Espanya i ha reforçat els mitjans humans de la Secretaria General Tècnica del Ministeri de Sanitat, amb la posada a disposició d’experts jurídics per a la sotssecretaria de Sanitat.

Gairebé 780 voluntaris 

La ministra també ha informat d’una regulació que planteja la possibilitat de col·laboració de treballadors públics en àrees i activitats, diferents de les del seu lloc de treball, de manera que, sense alterar la seva situació administrativa ni les seves retribucions o les condicions del seu contracte, puguin col·laborar de forma voluntària.

En concret, es tracta de recolzar en aquelles àrees i activitats diferents de les del seu lloc de treball, de caràcter sociosanitari, d’ocupació, per a la protecció de col·lectius vulnerables i aquelles altres que requereixin un reforç en matèria de personal com a conseqüència de la situació provocada per la pandèmia. En aquest moment hi ha 779 treballadors que es troben en aquesta situació.

Fase de desescalada 

Notícies relacionades

Respecte a l’organització del Departament de cara al procés de desescalada en l’AGE, un acord amb els sindicats ha mantingut com a prioritari l’activitat no presencial, sense detriment de jornada, horari o retribució, mentre que ha fet prioritària l’atenció telefònica i altres formes no presencials d’atenció al públic i que, en cas de ser presencial, haurà de ser amb cita prèvia i limitant-ne l’aforament.

Darias també ha avançat que «ben aviat» convocarà la Conferència per a Assumptes Relacionats amb la Unió Europea (Carue), després d’un acord procedent de l’última conferència de presidents, celebrada diumenge passat, per tractar la implicació de la Unió Europea (UE) en aquesta crisi, de manera que se celebrarà entorn dels dies 25 o 26 d’aquest mes, segons ha assegurat la ministra.