Relaxació del confinament

Àustria reobre algunes botigues per temptejar la reactivació econòmica

Kurz està disposat a garantir «la llibertat més gran possible» però avisa que farà marxa enrere si despunten els casos de coronavirus

Atenen el públic negocis de menys de 400 metres quadrats i establiments d'informàtica i bricolatge

zentauroepp52819634 supermercado rosado200408184347

zentauroepp52819634 supermercado rosado200408184347 / MIGUEL LORENZO

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El petit comerç i grans establiments d’informàtica i bricolatge han reobert les seves portes aquest dimarts a Àustria, en un pas previ a una reactivació econòmica que dependrà, segons el Govern, dels resultats que donin les pròximes setmanes les estadístiques sobre nous contagis.

El canceller, Sebastian Kurz, ha assegurat que aspira a garantir ara «la llibertat més gran possible» i, alhora, mantenir totes les restriccions que siguin «necessàries». En aquest sentit, Kurz ha advertit que tirarà de nou del «fre d’emergència» si la tendència s’inverteix, per a la qual cosa ha demanat la col·laboració de la població, segons ‘Die Presse’.

Per la seva part, la ministra d’Economia, Margarete Schramboeck, ha explicat a la ràdio pública que l’aixecament parcial de les restriccions s’ha fet amb el consens d’experts mèdics i empresarials. Schramboeck ha apuntat que serà una reobertura «lenta», per «salvaguardar la salut de la població», segons recull Bloomberg.

L’última reforma permet obrir des d’aquest dimarts les botigues de menys de 400 metres quadrats i establiments d’informàtica i bricolatge, sempre que s’estableixin mesures per garantir la higiene i la distància. A primera hora s’han registrat algunes cues, especialment en merceries i botigues de bricolatge, informa l’agència DPA.

Notícies relacionades

Si aquestes reobertures no es tradueixen en un repunt de les infeccions –Àustria ha registrat més de 4.000 infectats i almenys 368 morts–, el Govern ha anunciat que totes les botigues podran reprendre l’activitat el 2 de maig. El pla de l’Executiu contempla per a mitjans d’aquell mes la reobertura d’escoles, restaurants i hotels.

Àustria, fronterera amb Itàlia, va ser un dels principals països en adoptar mesures per combatre l’expansió del coronavirus, que ha derivat en ordres de confinament en la gran majoria dels països del seu entorn. Aquest dimarts, per desè dia consecutiu, la taxa de creixement de contagis és inferior al 3%.