per seguretat

Agbar confina treballadors a les plantes potabilitzadores

S'han disposat torns rotatoris de treball de 12 hores i dormen en autocaravanes d'ús individual

3411723 591

3411723 591

2
Es llegeix en minuts

La companyia Agbar ha «confinat» part dels treballadors de les seves plantes de tractament d’aigua potable, considerades infraestructures crítiques, a les mateixes instal·lacions, a fi de garantir la salut dels empleats davant la pandèmia de coronavirus i assegurar la prestació del servei.

Des de fa una setmana, alguns operaris d’Agbar estan de manera permanent a les instal·lacions on treballen, on fan torns de 12 hores i dormen en autocaravanes d’ús individual instal·lades per l’empresa.

L’objectiu de la companyia és «minimitzar el possible l’impacte derivat d’una infecció o quarantena associada al coronavirus» en el personal de les plantes de tractament d’aigua potable, considerades crítiques, així com les plantes que el grup qualifica d’essencials pel volum d’habitants que proveeixen.

En aquests casos s’emmarca la planta potabilitzadora de Sant Joan Despí, que proveeix Barcelona i els municipis de l’àrea metropolitana, i la planta de potabilització de Palafolls, que dona servei a 11 municipis del Maresme.

El director d’operacions d’Agbar a Catalunya, Rubén Ruiz, explica en un comunicat que la voluntat de l’empresa és mantenir la seguretat i la salut dels seus treballadors i garantir un servei essencial com és el proveïment d’aigua. «Des del primer moment hem implementat una sèrie d’iniciatives, com els torns de 12 hores, i el tercer escenari era aquesta presència permanent a les nostres infraestructures crítiques», assenyala el directiu. Segons Agbar, les plantes estan en gran manera automatitzades, i per això és possible operar-les físicament amb el menor nombre de persones.

En el cas de la planta de Sant Joan Despí, hi ha nou treballadors confinats a les instal·lacions, que treballen repartits en torns de dia i nit i que roten amb un segon equip d’operaris cada 15 dies. En el cas de Palafolls, són dos els treballadors del dispositiu, tot i que en aquest cas els torns són setmanals.

Rubén Ruiz destaca que aquest dispositiu s’ha pogut muntar gràcies a la disponibilitat que han mostrat els treballadors, que s’han ofert voluntaris per dur-lo a terme: «No ens ha costat trobar voluntaris. Sabem molt bé a què ens dediquem i sabem que l’aigua és un servei essencial i no podem fallar a la ciutadania».

Per facilitar el descans dels treballadors als centres de treball, Agbar ha instal·lat autocaravanes d’ús personal. La ubicació del campament, remarca l’empresa, «s’ha realitzat buscant la zona amb menys sorolls, amb accés d’electricitat i s’ha contractat un servei de càtering per als àpats».

El grup, a més, ha definit un protocol molt estricte de mesures de control i prevenció per assegurar la seguretat de les instal·lacions.

Així, per exemple, tots els empleats han donat negatiu en la prova de Covid-19, se’ls ha facilitat equips de protecció individual (EPIs), se’ls fan controls de temperatura diàriament, s’ha reduït al màxim l’entrada de proveïdors al recinte i s’ha intensificat la desinfecció de caravanes i instal·lacions.

Notícies relacionades

Els treballadors, així mateix, estan en permanent contacte telefònic amb l’exterior i el departament de recolzament emocional de la companyia s’encarrega de realitzar-los un seguiment personalitzat.

Agbar afirma que aquestes mesures s’estendran pròximament a altres instal·lacions del grup: «Hem començat per les depuradores per un criteri de criticitat i aquesta setmana en altres instal·lacions de sanejament es prendran mesures similars», explica Rubén Ruiz.