conjuntura

L'economia espanyola va créixer el 2019 al menor ritme en cinc anys

El PIB va experimentar un ament del 2% després d'un avenç del 0,4% el quatre trimestre

Contenidors de mercaderies al port de Barcelona.

Contenidors de mercaderies al port de Barcelona. / Joan S. Puig Pasqual

1
Es llegeix en minuts

L’economia espanyola va créixer un 2% el 2019, quatre dècimes menys que el 2018 i la seva menor alça des de l’exercici 2014, després d’avançar en l’últim trimestre de l’any passat un 0,4%, el mateix que en els dos trimestres precedents però una dècima menys de l’esperat, segons la Comptabilitat Nacional Trimestral publicada aquest dimarts per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Amb el creixement del 2% aconseguit el 2019, l’economia espanyola suma sis anys d’avenços, tot i que el de l’any passat hagi sigut el menor des del 2014, quan el PIB va créixer un 1,4%. El màxim d’aquest període de sis anys es va aconseguir el 2015, amb un creixement del 3,8%.

Segons l’INE, el creixement del 2% aconseguit en el conjunt de l’any passat es deu a una aportació de la demanda nacional d’1,5 punts, davant els 2,6 punts del 2018, en tant que la demanda externa va contribuir amb mig punt a l’avenç del PIB, després de restar algunes dècimes el 2018. El valor del PIB a preus corrents el 2019 es va situar en 1,24 bilions d’euros.

Per la seva part, en el quart trimestre de l’any passat es va registrar un creixement del 0,4%, el mateix que en el segon i el tercer trimestre, tot i que una dècima per sota de les dades que va avançar l’INE a finals de gener. Amb aquest avenç trimestral del PIB s’acumulen ja 25 trimestres consecutius d’alces.

Notícies relacionades

Per la seva part, la taxa interanual del PIB es va situar en l’1,8% en el quart trimestre del 2019, una dècima per sota de la del tercer trimestre i el mateix que havia previst Estadística fa dos mesos.

L’ocupació, mesurada en termes de llocs de treball equivalents a temps complet, va augmentar a un ritme interanual del 2% en el quart trimestre de l’any passat, dues dècimes més que en el trimestre anterior, cosa que suposa la creació en un any de 358.000 llocs de treball equivalents a temps complet.