CRISI SANITÀRIA

La paralització de l'activitat de Sánchez indigna els empresaris

Les principals patronals jutgen la mesura d'«irreflexiva», parlen de «caos» i pronostiquen «conseqüències terribles»

Els dos grans sindicats, CCOO i UGT, en canvi, recolzen la decisió al considerar-la «necessària per frenar la pandèmia»

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La immensa majoria de les patronals tant sectorials com territorials estan d’acord en alguna cosa: que la paralització de l’activitat econòmica no essencial anunciada aquest dissabte per Sánchez «tindrà conseqüències terribles per a l’economia». La Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials del Metall, Confemetal, ha expressat el seu «més absolut rebuig» i ha assegurat que aquesta mesura «no només provocarà un deteriorament del teixit econòmic difícil de recuperar, sinó que, lluny d’afavorir la lluita contra la crisi sanitària, la complicarà». Al seu judici, la decisió, que només pot haver-se pres «des del desconeixement del funcionament d’una economia avançada com l’espanyola», farà «impossible» mantenir un nivell mínim d’activitat econòmica que garanteixi l’eficiència per enfrontar-se a la crisi sanitària. Els dos principals sindicats, CCOO i UGT, no obstant, recolzen la decisió del govern al considerar-la «necessària per frenar la pandèmia».

A ulls del president de Confemetal, mantenir l’activitat de les empreses, amb totes les mesures de seguretat que siguin necessàries, «és la millor manera de protegir la sanitat i els serveis públics». La confederació ha alertat, així mateix, de la incertesa i el caos que una mesura «tan irreflexiva» provocarà des del punt de vista organitzatiu en un teixit econòmic com l’espanyol, constituït en més del 98% per pimes. Segons la seva opinió, el Govern «no té dret» a sotmetre a més tensions a les pimes, amb els seus ingressos reduïts o desapareguts i obligades a abonar sous, cotitzacions socials i impostos.

Pimes «ferides de mort»

L’Associació Nacional de Venedors de Vehicles a Motor, Reparació i Recanvis, Ganvam, ha advertit que mesures «tan dràstiques» com el pagament de les nòmines amb l’activitat aturada «ferirà de mort les pimes i provocarà el col·lapse econòmic». La patronal basca, Confebask, per la seva part, ratlla també d’«inacceptable» la decisió del Govern i se suma a dir que tindrà conseqüències «terribles».

Des de Foment del Treball  han proposat que l’Estat assumeixi el 75% dels costos laborals del permís retribuït recuperable en cas que les empreses no tinguin la liquiditat necessària i durant el període que durin les limitacions de mobilitat a activitats no essencials. La patronal que presideix Josep Sánchez Llibre ha insistit que el Govern prengui mesures fiscals que «aportin liquiditat» i ha criticat, com la resta de patronals, «la improvisació i precipitació» de les mesures anunciades durant un cap de setmana i d’aplicació immediata en 24 hores, «sense proporcionar prou marge a les empreses per organitzar i atendre totes les seves obligacions amb empleats, proveïdors i clients».

Notícies relacionades

L’Institut de l’Empresa Familar i les Associacions Territorials d’Empresa Familiar vinculades es van sumar al comunicat emès la nit de dissabte per CEOE i CEPYME, que advertia del «greu impacte de l’aturada» i demanava més ajuts a les empreses». «Volem destacar la unitat que en aquestes greus circumstàncies estan mostrant totes les empreses i els treballadors d’Espanya, complint les seves obligacions i activitats amb esforç i responsabilitat», van afegir.

Els sindicats

El comunicat emès per UGT i CCOO anava per un altre camí. Els dos grans sindicats van exigir que els treballadors que mantinguin la seva activitat comptin amb els equips de protecció individual (EPI) i les mesures de seguretat que els salvaguardin del contagi del coronavirus i garanteixin la seva salut. Els dos sindicats recorden que els empresaris i les administracions estan obligats per la llei a proporcionar als treballadors i treballadores els EPI i les mesures de necessaris per salvaguardar la seva seguretat i salut, i que els governs i la Inspecció de Treball estan obligats velar pel compliment d’aquestes mesures.