Informació de servei

Treballadores de la llar i coronavirus: drets i dubtes laborals

limpiadora-extranjera

limpiadora-extranjera / CARLOS MONTANYES

4
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

L’actual crisi del coronavirus ha afectat tots els sectors econòmics, en una mesura o una altra. Les treballadores de la llar, malgrat tenir unes característiques especials dins de la normativa laboral, també estan patint els efectes col·laterals del confinament i les incerteses en relació amb els nous escenaris que ha obert la crisi del Covid-19. En el present consultori, l’advocat del Col·lectiu Ronda, Nacho Parra, mira de resoldre alguns dels principals dubtes sobre això. 

Soc una treballadora de la llar, ¿puc anar a treballar al domicili o domicilis on estic contractada?

Sí. Una treballadora de la llar té una relació laboral (de caràcter especial), cosa que suposa que pot desplaçar-se al domicili o domicilis en els quals està contractada per fer la prestació de serveis. Aquest és un dels supòsits en els quals es permet la mobilitat de les persones, de manera que el desplaçament està permès.

Em para la policia mentre vaig de camí a la feina, ¿he de comunicar l’afreça del domicili on presto servei? ¿He de facilitar alguna dada del meu ocupador?

Sí. En el cas que la policia pari una treballadora de la llar mentre es desplaça a la seva feina, com es correspon amb un dels casos en els quals la mobilitat està permesa, haurà de comunicar l’adreça del domicili en el qual treballa (que es constitueix com a centre de treball), així com les dades de l’ocupador que siguin requerides (ja que aquest es configura com a empresari en la relació).

La persona per a la qual treballo m’ha dit que no vingui mentre duri el confinament, ¿tinc dret a algun tipus de prestació durant aquells dies?

En aquest cas s’han de distingir diferents supòsits. En primer lloc, si la comunicació de l’ocupador és unilateral i sense acollir-se als procediments de suspensió previstos legalment (erto per força major o una altra causa), s’ha d’entendre que estem davant d’un permís retribuït, de manera que la treballadora manté el dret a percebre el seu salari. D’altra banda, tant si hi ha una suspensió de contracte per mutu acord mentre duri el confinament, com si s’aplica algun dels procediments de suspensió per força major, la treballadora serà exonerada de prestar serveis, tenint el dret al reingrés una vegada finalitzi la situació, però sense poder accedir a prestació d’atur ja que les treballadores de la llar no tenen reconegut dret a aquesta prestació.

Per tant, les treballadores de la llar únicament podran demanar la renda garantida ciutadana, sempre que es compleixin els requisits estipulats per a això: no treballar, tenir més de 23 anys, tenir una residència a Catalunya superior als 2 anys, i haver percebut durant els dos mesos anteriors a la sol·licitud uns ingressos inferiors al 97% de l’indicador de renda de suficiència de Catalunya (definit en funció dels membres de la unitat familiar i que se situa en 644 euros mensuals actualment en el cas que la unitat la integri una persona).

¿Pot aplicar-me un erto el meu ocupador?

Sí. La legislació actual no exclou les treballadores de la llar de l’aplicació d’un erto per força major o d’un procediment de suspensió de contracte per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció. En aquest cas, l’ocupador haurà de seguir el procediment legalment establert (sense que existeixi cap especificitat per l’especial relació laboral), i la treballadora de la llar podrà ser afectada. Així, l’aplicació d’un erto sobre la treballadora de la llar suspendrà el contracte de treball, si bé no donarà dret a percebre la prestació d’atur.

Tinc possibles símptomes relacionats amb el coronavirus, ¿puc sol·licitar la baixa per incapacitat temporal?

Notícies relacionades

Sí. Les treballadores de la llar tenen dret a la prestació per incapacitat temporal, de manera que s’hauran de posar en contacte amb el servei públic de salut per a la tramitació del corresponent informe de baixa, i estaran en aquesta situació fins que es tramiti l’alta mèdica. Durant el procés d’incapacitat temporal, si el servei públic de salut determina que la baixa és causada pel Covid-19 (atenent a la sintomatologia existent), la prestació corresponent serà del 75% de la base reguladora des del primer dia. Així mateix, idèntica situació es produiria en cas que la treballadora de la llar hagués d’estar confinada per haver estat en contacte amb alguna persona contagiada per coronavirus.

Soc una treballadora de la llar però no estic donada d’alta a la Seguretat Social, ¿tinc accés a algun d’aquests drets?

En el cas que la treballadora de la llar no tingui contracte de treball i no estigui donada d’alta a la Seguretat Social no tindrà dret a accedir a la prestació per incapacitat temporal (tant si emmalaltís com si hagués d’estar confinada). Per tant, només tindria de dret a percebre la renda garantida ciutadana, sempre que es complissin els requisits descrits prèviament.