EFECTES DEL CORONAVIRUS

Pimec calcula que la treva d'impostos suposaria 700 milions al comerç i la restauració

Les patronals reclamen la suspensió del pagament de tributs durant tres mesos

zentauroepp52718135 coronavirus barcelona200310192226

zentauroepp52718135 coronavirus barcelona200310192226 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts

Els sectors de comerç, turisme i restauració han tornat a reclamar aquest diumenge la suspensió del pagament d’impostos amb caràcter urgent i durant almenys tres mesos per minimitzar els efectes econòmics del confinament de la població pel coronavirus. Calculen que aquesta mesura a Catalunya suposarà a la pràctica la transferència de liquiditat als empresaris en uns moments sense ingressos. 

La petició, ja plantejada aquesta setmana, està avalada a més de per la patronal Pimec i Foment per 24 entitats, gremis i associacions del sector. La mesura permetria generar a Catalunya més de 700 milions d’euros mensuals de liquiditat immediata només al sector de comerç, turisme i restauració, segons càlculs dels impulsors de la proposta. Aquests dies s’han sumat nombroses organitzacions i entitats professionals a aquesta reclamació, com va avançar EL PERIÓDICO.

En concret, reclamen que el Consell de Ministres aprovi una suspensió en el pagament d’impostos, i molt especialment i de forma particular amb relació a l’IVA, l’IRPF i les quotes a la Seguretat Social, per a totes aquelles empreses que, fruit de la declaració de l’estat d’alarma i les mesures de contenció de propagació del coronavirus, han hagut de tancar o han vist significativament reduïda la seva activitat i facturació.

Les patronals Foment Comerç i Pimec, juntament amb el suport de 24 entitats, gremis i associacions del sector del comerç, turisme i restauració de Catalunya reclamen que de manera excepcional, temporal, urgent i imminent se suspengui durant tres mesos la presentació o l’ingrés total de les declaracions i autoliquidacions tributàries (especialment en relació amb l’IVA, l’IRPF i les quotes a la Seguretat Social), excepte aquells que tinguin dret a devolució, com és habitual al sector d’apartaments turístics i hoteler.

 

Que la mesura s’apliqui amb independència de l’import i els subjectes que les facin, sense interessos. També que, en el seu cas, es pugui fraccionar el pagament d’aquestes quantitats suspeses posteriorment durant els sis mesos següents.

Notícies relacionades

El comerç, el turisme i la restauració representen més del 22% del valor afegit brut de Catalunya, i són sectors de vital importància per a l’economia del país, ja que en conjunt generen més de 550.000 llocs de treball. En la majoria dels casos, són empreses en què més del 65% de les despeses mensuals estan relacionades amb el lloguer i el pagament de nòmines. «En un context d’ingrés zero, és absolutament necessari facilitar la liquiditat al sector per evitar la suspensió de pagaments i/o el tancament definitiu», afirmen els valedors de la proposta.

Les associacions i gremis que s’han sumat a la petició són ABCcat, ACES, AIJEC, ANCECO, ANGED, Apartur, ASSOCOME, Barcelona Comercio, Barcelona Abierta, CEDAC, Cecot Comercio, COACB, COCAM, Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme, Comertia, FEGP, FECOM, FOEG, Fundació Comerç Ciutadà, Gremi de Flequers de la Província de Barcelona, Gremi del Motor, Gremi de Peixaters, Pimec Turisme i Retailcat.