pla de xoc contra el virus

La Cambra veu insuficients els ajuts a pimes i autònoms

La institució defensa la suspensió de pagament de lloguers i subministraments no només per a les famílies vulnerables

Reclama noves mesures al turisme, comerç i cultura després de la fase de xoc, com les escomeses a França

canadellfachada

canadellfachada

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La Cambra de Comerç de Barcelona va reclamar aquest dijous mesures especials de recolzament a les pimes i autònoms al considerar que el pla presentat pel Govern central és insuficient per minimitzar els efectes de la paràlisi econòmica entre els més febles després del brot de coronavirus. En concret, la Cambra proposa la suspensió de pagaments dels lloguers i les despeses bàsiques, com la llum, l’aigua i internet, per a les petites empreses i els autònoms perquè puguin resistir la caiguda de l’activitat i mantenir la liquiditat.

La institució reclama també el disseny d’un pla de sortida de la crisi per als sectors més afectats, el turisme, el comerç i la cultura, amb mesures que s’haurien de posar en marxa una vegada superada la fase més crítica o de xoc.

Per a la institució presidida per Joan Canadell, les moratòries que s’han adoptat en el cas de famílies vulnerables en el pagament d’hipoteques, llum, aigua i internet són encertades, però en troba a faltar d’altres específiques dirigides a empreses més vulnerables, com ara autònoms, microempreses i petites empreses.

També ha defensat la necessitat de dissenyar un pla de sortida de la crisi que s’articuli entorn d’un pacte social amb sindicats i patronals, i que distribueixi els costos de la crisi entre sector públic, empresa i treballadors, una vegada es coneguin aquests costos.

La cambra veu «imprescindible» que el Govern atengui les necessitats específiques del col·lectiu d’empreses més petites perquè, ha advertit, una caiguda dràstica de la facturació un parell de setmanes que generi un desequilibri de liquiditat es pot convertir ràpidament en un problema de solvència que ocasioni el tancament del negoci.

A part de la suspensió de pagaments de lloguer i subministraments, ha reclamat la creació d’un fons extraordinari per ajudar les petites empreses, igual que ha fet França, que «destinarà 2.000 milions d’euros a empreses amb menys d’un milió d’euros de facturació anual que deixin de tenir ingressos o s’hagin reduït un 70%». «Es tracta sobretot d’empreses i autònoms del sector turístic i restauració, que podrien rebre 1.500 euros d’ajuda directa només omplint una declaració», defensa la Cambra.

Quant als autònoms, ha reclamat que la prestació extraordinària per als que acreditin una reducció de la facturació del 75% respecte de la mitjana del semestre anterior s’apliqui també a aquells que pateixin una reducció del 50%.

Ha demanat aplicar durant la vigència de l’estat d’alarma la tarifa de 50 euros de cotització a la Seguretat Social per als autònoms que han vist reduïda la seva facturació un mínim d’un 50% pel coronavirus.

Notícies relacionades

L’ens cameral també ha sol·licitat mesures per als treballadors temporals, ja que «serà el col·lectiu més afectat» perquè estan ocupats en sectors fortament afectats per la crisi, com el turisme i la restauració. «Fa falta prendre mesures per protegir aquest col·lectiu i per incentivar la seva contractació quan la situació econòmica torni a la normalitat», ha insistit.

«Mantenir la liquiditat és del tot necessari perquè actua de tallafocs, però no serà una mesura suficient si no va acompanyada de mesures de recolzament a l’autònom i la petita empresa», resumeix el comunicat de la Cambra.