efectes del coronavirus

El Banc d'Espanya adverteix que fan falta més mesures a Europa

El governador urgeix a mostrar «ambició i coordinació» en la resposta comunitària

La presidenta del BCE també insta a una «reacció ambiciosa, coordinada i urgent»

undefined52475045 el gobernador del banco de espa a  pablo hern ndez de cos  d200225150959

undefined52475045 el gobernador del banco de espa a pablo hern ndez de cos d200225150959 / Marta Fernandez Jara

3
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

Les mesures adoptades aquesta setmana pel Banc Central Europeu (BCE) i Governs com el d’Espanya han servit per alleujar parcialment el pànic dels inversors als efectes econòmics del coronavirus, però estan lluny de ser suficients. «Una ambició més gran i coordinació de la resposta a escala europea no és una opció; és una necessitat», ha advertit de manera contundent aquest divendres el governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, en unes declaracions distribuïdes a la premsa.

Els mercats han registrat una millora notable des que el BCE va anunciar dimecres a la matinada l’ampliació en 750.000 milions d’euros de les seves compres de deute públic i privat fins a final d’any (en total les adquisicions arribaran als 1,11 bilions el 2020, que equival a entorn del 9% del PIB de l’eurozona). Però el governador ha volgut aturar les temptacions de caure en la complaença. Particularment, ha semblat conjurar el risc que els líders europeus, com sempre dividits a l’hora de prendre decisions ràpides i contundents, aprofitin la iniciativa del Banc Central per no anar més lluny. 

«La dimensió de la pertorbació fa necessària una ambició més elevada de les polítiques fiscals europees comunes, a través de les eines existents per a aquest fi –Mede (Mecanisme Europeu d’Estabilitat), BEI (Banc Europeu d’Inversions), pressupostos de la UE...– o altres de noves que poguessin complementar a aquestes, per exemple, a través d’un reforç de les eines comunes de compartició del risc pressupostari dels països individuals», ha advertit.

El governador ha destacat que el món s’enfronta a una «pertorbació sense precedents, d’una intensitat incerta, tot i que, en tot cas, molt notable». Les «necessàries» mesures de contenció de la malaltia adoptades per països com Espanya, ha continuat, porten a una «disrupció molt severa» de l’activitat econòmica. «No existeixen encara indicadors que permetin avaluar amb una mínima precisió la intensitat d’aquesta pertorbació. En tot cas, el deteriorament de l’activitat econòmica a què ens enfrontem pot ser molt acusat a curt termini», ha advertit. 

Resposta crucial

Hernández de Cos ha mantingut que la pandèmia serà un «episodi transitori», però ha alertat que la durada dels seus efectes depèn «crucialment» de l’èxit de les mesures per reduir els nous contagis i de les polítiques aplicades per atenuar l’impacte del cessament de l’activitat de moltes empreses i de les consegüents pèrdues d’ocupació. «Les polítiques públiques són crucials per evitar que el que és una caiguda transitòria d’activitat i rendes de famílies i empreses acabi transformant-se en una de més persistent», ha afirmat.

L’alt funcionari ha defensat que el BCE, l’òrgan de govern al qual pertany pel seu càrrec, està mostrant amb les mesures que ha adoptat el seu «compromís de vetllar perquè tots els sectors de l’economia puguin beneficiar-se d’unes condicions de finançament favorables que els permetin absorbir de la millor manera possible aquesta pertorbació», mentre l’organisme «està disposat a fer tot el que sigui necessari per complir aquest objectiu i defensar, així, els interessos de la ciutadania europea». Així mateix, ha lloat les mesures adoptades pels Governs nacionals com a «necessàries i adequades per a aquest moment de màxima urgència».

Missatge coordinat

Notícies relacionades

En la mateixa línia, la presidenta del BCE, Christine Lagarde, ha publicat un comunicat a la web de l’organisme, en què adverteix que la pandèmia suposa un «xoc econòmic extrem que requereix una reacció ambiciosa, coordinada i urgent de les polítiques a tots els fronts per recolzar les llars i empreses en risc». Les actuacions públiques, ha admès, «no poden evitar-ho», però s’han d’assegurar que «no sigui més durador i profund del necessari».

Com Hernández de Cos, la francesa ha defensat l’actuació del Banc Central, però ha alertat que és necessari més: «Les polítiques sanitària i fiscal han de jugar un paper prioritari i central en aquesta resposta. La política monetària té un paper vital complementari». A més, i com estan fent des que va corregir el seu error inicial en la seva resposta a la crisi, ha reiterat que l’autoritat monetària farà el que faci falta per evitar que les primes de risc es disparin i que les empreses i Estats tinguin problemes de finançament. «Farem tot el necessari dins del nostre mandat per ajudar la zona euro durant aquesta crisi, perquè el BCE està al servei dels ciutadans europeus», ha conclòs.