Compensacions empresarials

Foment demana agilitar els ERO temporals per minimitzar els efectes del coronavirus

La patronal catalana exigeix al Govern que compensi econòmicament companyies i treballadors

L'entitat empresarial reclama reduir l'impost de societats del 15% per als beneficis no distribuïts

52714159 60

52714159 60 / VINCENZO PINTO (AFP)

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Foment del Treball ha fet públic aquest dimarts la seva proposta de mesures per pal·liar els efectes ocasionats per la crisi del coronavirus. En espera que el Govern materialitzi el seu pla de mesures econòmiques, que preveu sotmetre a la consideració del diàleg social (amb empresaris i sindicats), els diferents agents econòmics han anat publicitant les seves reivindicacions. Els autònoms ATA han plantejat les seves propostes fiscals, laborals, socials i financeres, així com els sindicats UGT i CCOO.

Mesures laborals

Foment del Treball ha subscrit les recomanacions pactades dilluns passat amb el Govern i els sindicats, que prioritzaven l’aplicació de les mesures menys traumàtiques. És a dir, la reordenació del calendari laboral, les mesures de flexibilitat interna i el teletreball, tant com sigui possible. No obstant, Foment ha plantejat que si aquestes mesures no fossin suficients, l’autoritat laboral competent ha de facilitar la realització d’expedients de regulació d’ocupació temporals (ERTO) a les empreses. Per a això ha demanat una «aportació pública més gran», cosa que passaria per l’exoneració de l’obligació de pagar cotitzacions a la Seguretat Social per part de les empreses durant els dies d’aturada. També han demanat que l’erari públic cobreixi o compensi la pèrdua de prestacions d’atur dels treballadors, entre d’altres.

A més, es considera convenient exonerar els 15 dies previs d’avís per a l’aplicació dels ERO d’afectació evident pel coronavirus, i realitzar-lo mitjançant declaració responsable (i control ex post) com, per exemple, seria el transport escolar, en cas de quarantena o aprovació pública de tancament temporal d’escoles.

Propostes de Foment

La patronal catalana Foment del Treball, que presideix Josep Sánchez Llibre, advoca per l’aplicació d’un Pla d’Acció, amb mesures graduals «que siguin conegudes i que transmetin tranquil·litat a la població en aquests moments d’incertesa i que s’apliqui ja, en part, mitjançant un pla de xoc immediat».

El pla, que inclou 23 línies d’acció, hauria d’incorporar, d’una banda, mesures de recolzament als principals sectors afectats, tals com transport i logísticaturismeindústries culturalsesportivesassistència sanitària i social, empreses industrials amb afectacions logístiques i d’altres.

També s’al·ludeix a la necessitat d’«ajornaments raonables i graduals sense interessos, segons l’afectació general, i sectorial, del pagament dels impostos empresarials i de les cotitzacions socials a càrrec dels ocupadors»

Així com «línies de finançament per a les empreses dels sectors afectats, que reforcin la seva liquiditat, mitjançant l’ICO i l’ICF (a Catalunya) amb tipus d’interès zero (subvencionats amb càrrec als seus respectius pressupostos del Govern central i de la Generalitat de Catalunya)», segons Foment.

Mesures fiscals

En matèria tributària, Foment advoca per «retirar l’impost especial sobre el transport aeri, proposat mitjançant consulta pel Govern central» i per «retirar (o no aprovar) l’increment de la taxa turística a Catalunya, i el seu recàrrec per a l’Ajuntament de Barcelona, contingut en la llei de mesures fiscals en debat parlamentari».

També es planteja reduir els mòduls de l’IRPF per a l’exercici 2020. I en l’impost de societats s’apunta a l’establiment d’un tipus reduït del 15% per als beneficis no distribuïts.

Tant en l’IRPF dels autònoms o en l’impost de societats, es proposa crear una deducció del 50% per a la despesa en productes destinats a afavorir el teletreball (com ordinadors portàtils) i una altra del 25% per a tota nova inversió realitzada el 2020.

Per a les famílies, també es planteja una deducció del 25% en l’IRPF per a les despeses derivades de l’aplicació de la quarantena, com els dedicats a l’atenció a menors i gent gran.

Propostes dels autònoms

ATA planteja al Govern la conveniència d’adoptar mesures que permetin «mantenir la flexibilitat interna laboral de les empreses» perquè es puguin adaptar a «la situació crítica per la qual estan travessant diferents sectors productius». Així, es considera necessari «que els costos derivats d’aquesta epidèmia se socialitzin i que no recaiguin només en empreses, autònoms i treballadors».

En particular es considera que «seria bo que la Seguretat Social cobrís les baixes dels autònoms i dels seus treballadors des del primer dia, tant en cas de contagi com de quarantena obligatòria». I que aquests autònoms de baixa o en quarantena no «es vegin obligats a pagar la seva quota a la Seguretat Social des del primer dia i durant el temps que triguin a tornar als seus negocis».

En relació amb la prestació per cessament d’activitat, ATA planteja que el tancament d’un negoci provocat per una caiguda d’ingressos directament o indirectament derivats de l’epidèmia sigui considerada causa de força major per accedir a la prestació per cessament d’activitat temporal per als autònoms.

A més, l’associació d’autònoms demana «reduir al 50% l’impost de societats als sectors afectats i suprimir-lo temporalment als que tenen la seva activitat dins de les zones declarades en quarantena».

Des del seu punt de vista, el Consorci de Compensació d’Assegurances ha de fer servir en aquest cas el mateix protocol que quan hi ha una catàstrofe o una inundació, per pal·liar els efectes econòmics que es produirien entre els autònoms i les empreses quan hi hagi cancel·lacions o qualsevol interrupció d’una activitat que estigui assegurada.

Notícies relacionades

A més es planteja establir una línia de crèdits de l’ICO per cobrir la caiguda de vendes, producció o activitat derivada de la situació actual.

En matèria tributària, s’advoca per establir línies d’ajornament d’impostos (IVA, societats, IRPF) i cotitzacions per part de l’Agència Tributària i Seguretat Social per a aquells autònoms que es vegin directament o indirectament afectats en la seva activitat. També, per l’exempció de pagar la quota a la Seguretat Social per a aquells autònoms sense treballadors al seu càrrec que es vegin obligats a abandonar la seva activitat per a l’atenció de fills o dependents com a conseqüència del tancament dels centres escolars i d’atenció a gent gran.