Pla d'acció per a l'economia

Coronavirus: el Govern pagarà una baixa del 75% des del primer dia a persones afectades o que estiguin en quarantena

El president Sánchez es reunirà dijous amb els agents socials per negociar un pla de xoc

L'Executiu prepara mesures fiscals i de conciliació a la feina i un pla a favor del sector turístic

undefined52131538 madrid  04 02 20  la ministra portavoz  mar a jes s montero 200204194953

undefined52131538 madrid 04 02 20 la ministra portavoz mar a jes s montero 200204194953 / JOSE LUIS ROCA

4
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El president del Govern, Pedro Sánchez, preveu reunir-se aquest dijous amb els representants de les organitzacions sindicals i empresarials per negociar l’adopció d’un paquet de mesures de recolzament a l’activitat econòmica i als treballadors afectats per l’epidèmia del coronavirus. Així ho ha anunciat aquest dimarts la ministra portaveu i titular d’Hisenda, María Jesús Montero, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

En espera que el Govern anunciï el pla de mesures econòmiques que preveu sotmetre a la consideració del diàleg social (amb empresaris i sindicats), les organitzacions sindicals UGT i CCOO han començat a posar sobre la taula les seves propostes fiscals, laborals, socials i financeres, com han fet també les organitzacions empresarials.

De moment, el Consell de Ministres ha decidit aquest dimarts millorar la protecció de tots els treballadors aïllats i/o infectats pel coronavirus. En particular, el Consell de Ministres, a proposta del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions ha aprovat un real decret llei pel qual, tant les persones en aïllament preventiu com els que s’han encomanat del virus es consideren en situació d’Incapacitat Temporal assimilada a baixa laboral per Accident de Treball. Això suposa que passaran a percebre des de l’endemà al dia de la baixa laboral, el 75% de la base reguladora, amb càrrec a l’Administració. D’una altra manera, la prestació per malaltia comuna només hauria garantit a les persones afectades pel virus una prestació del 60% entre el dia quart i el vintè de la baixa, i del 75% a partir del dia 21è cap endavant.

Sector turístic

En espera de la reunió de dijous, la ministra Montero va anticipar aquest dimarts a la cadena SER que l’Executiu preveu posar sobre la taula de negociació amb els agents socials (empresaris i sindicats) mesures per facilitar la conciliació laboral i familiar a través del teletreball als llocs amb més presència del virus i depenent del tipus d’activitat de les empreses. A més, l’Executiu ultima un pla de recolzament específic per al sector turístic després de detectar que és un dels més afectats per la limitació dels moviments de les persones com a conseqüència de l’epidèmia. Montero va afegir que també es treballa en mesures «per facilitar el compliment de les obligacions fiscals de les empreses» i del pagament de les cotitzacions socials. Aquestes accions s’aplicaran en cas que «es materialitzi» una caiguda d’activitat que impedeixi fer front al pagament de les obligacions.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Montero també va fer referència a possibles mesures a favor de les persones que hagin de faltar a la feina per atendre nens o gent gran, «perquè no els perjudiqui la seva situació laboral». La ministra també va al·ludir a canvis per afavorir la regulació temporal d’ocupació com a alternativa als acomiadaments, en empreses en què l’activitat es vegi afectada per l’epidèmia.

En relació amb els possibles expedients de regulació d’ocupació en empreses amb caiguda temporal de la producció, també es preveu «adaptar la normativa laboral a aquests parèntesis» perquè la menor activitat o el retard en l’accés a matèries primeres no suposi acomiadaments ni «esgotament de prestacions» per als treballadors. «I que a les empreses no els resulti favorable haver d’acomiadar aquestes persones, sinó poder articular mecanismes de teletreball o de quarantena en cases, si ho recomanen les autoritats sanitàries, sense que això provoqui un acomiadament o caiguda de l’ocupació», ha afegit la ministra.

Quant a una possible moratòria en el pagament de les quotes socials, Montero ha apuntat que «totes aquestes són qüestions que es plantejaran en les reunions amb els agents socials, per veure quines són les mesures més efectives, aquestes o d’altres, que permetin alleujar la càrrega econòmica de les empreses perquè no es vegin abocades a l’acomiadament».

Impostos

La ministra ni tan sols ha descartat posposar les pujades d’impostos programades pel Govern, tal com ha demanat el líder del PP, Pablo Casado. «No desenvoluparem cap acció que pugui perjudicar un sector econòmic», ha dit la ministra abans de demanar «unitat i suport al Govern» en l’adopció de mesures, «ja sigui el Govern central o autonòmic». La ministra ha aprofitat per remarcar la importància de tenir uns nous Pressupostos de l’Estat al més aviat possible, «que permetin atendre les circumstàncies d’ara i perquè la recuperació sigui tan ràpida com sigui possible, sense afectar l’ocupació o el creixement»

A més, Montero ha assenyalat el sector turístic com a focus de la preocupació del Govern, «ja que és el primer que es veu afectat quan es limiten els moviments de les persones».

La vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, ha donat a entendre a ‘Los desayunos de TVE’ que el Govern treballa en un doble pla. D’una banda, «concentrar-se en aquells  sectors i empreses que puguin veure’s afectades», com podria ser el turisme i les pimes, que no va citar expressament; i, d’altra banda, tenir preparades mesures més generals «que puguin ser útils per reaccionar de manera ràpida i eficaç si considerem que es dona aquesta situació», ha afegit. 

Previsió de creixement i dèficit

Notícies relacionades

De moment, el Govern descarta rebaixar la previsió de creixement. Tant aquesta qüestió, com la progressiva adopció de mesures econòmiques «dependrà de la intensitat i de la durada» de l’epidèmia, segons Montero.

També en dependrà una possible relaxació del Pacte d’Estabilitat i Creixement a la Unió Europea: «Si dura mesos, caldrà adoptar mesures que permetin que els països puguem ajudar a reactivar l’economia, sobretot als sectors més afectats», ha dit Montero.  En tot cas, Espanya també preveu afegir-se als països que demanaran aquesta flexibilització de les regles europees.